Gondoltátok volna, hogy a barack és a vöröshagyma jól megférnek egymással? Ez nem egy tanmese, hanem gasztronómiai tény. A hagyma ezúttal a most kapható zsenge, édeskés finomság, amely nagyszerűen kiegészíti a friss (vagy kompótként eltett) őszibarackot. Az étel érdekessége, hogy Tamás a koriandermagot megpirítja, és egy kis cukrot is használ a barackhoz.
A citrom gyakori hozzávaló, ha hús kerül az asztalra, halhoz, csirkéhez vagy borjúbécsihez is adjuk. Ebben az esetben pácoláshoz használjuk, de nem a levét, hanem a lereszelt héját. Ebben kell megforgatni a csirkemellet, majd a sütéskor már a citrom levét is felhasználjuk. Tamás szerint bazsalikomos tésztával tálaljuk a csilivel megbolondított, pikáns finomságot.
A körte ugyanolyan szoros szövetségre képes lépni a rokforttal, amilyenre a barack a hagymával. Kapcsolatukat séfünk tejszínnel erősíti, így egy nagyon finom, selymes ízű ragut kapunk, amelyet krumplipürével vagy rizzsel is fogyaszthatunk. Csak arra ügyeljünk, hogy elegendőt készítsünk!
Pulykamell rokfortos körtével Hozzávalók: 50 dkg pulykamell, 2 dkg vaj, só, 2 körte, 10 dkg kéksajt, 3 dl tejszín. A pulykamellet és a megmosott, kimagozott körtét egyforma kockára vágjuk. Serpenyőben kevés vajat melegítünk, rátesszük a pulykamellet, és készre pároljuk. Enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a körtét, és nagy lángon, hirtelen megpirítjuk. Végül ráöntjük a tejszínt, belemorzsoljuk a kéksajtot, és összeforraljuk. Tipp: Párolt rizst vagy burgonyapürét kínálunk mellé.
|
További két gyümölcsös Tamás-receptet (Hagymás-barackos sertéskaraj,
Citromos csirkemell) találhatsz a Nők Lapja június 25-én megjelenő, 26. számában!