Gasztro

GYÜMÖLCS + HÚS = GYÜMÖLCSÖS HÚS

Nem csak a vadak mellé adhatunk pikáns gyümölcsöket. A szárnyasok és a sertés is elviseli maga mellett a tányéron az epret, barackot, almát, körtét és... és még folytathatnánk. Folytatjuk is!

Gondoltátok volna, hogy a barack és a vöröshagyma jól megférnek egymással? Ez nem egy tanmese, hanem gasztronómiai tény. A hagyma ezúttal a most kapható zsenge, édeskés finomság, amely nagyszerűen kiegészíti a friss (vagy kompótként eltett) őszibarackot. Az étel érdekessége, hogy Tamás a koriandermagot megpirítja, és egy kis cukrot is használ a barackhoz.

A citrom gyakori hozzávaló, ha hús kerül az asztalra, halhoz, csirkéhez vagy borjúbécsihez is adjuk. Ebben az esetben pácoláshoz használjuk, de nem a levét, hanem a lereszelt héját. Ebben kell megforgatni a csirkemellet, majd a sütéskor már a citrom levét is felhasználjuk. Tamás szerint bazsalikomos tésztával tálaljuk a csilivel megbolondított, pikáns finomságot.

A körte ugyanolyan szoros szövetségre képes lépni a rokforttal, amilyenre a barack a hagymával. Kapcsolatukat séfünk tejszínnel erősíti, így egy nagyon finom, selymes ízű ragut kapunk, amelyet krumplipürével vagy rizzsel is fogyaszthatunk. Csak arra ügyeljünk, hogy elegendőt készítsünk!

Pulykamell rokfortos körtével

Hozzávalók: 50 dkg pulykamell, 2 dkg vaj, só, 2 körte, 10 dkg kéksajt, 3 dl tejszín.

A pulykamellet és a megmosott, kimagozott körtét egyforma kockára vágjuk. Serpenyőben kevés vajat melegítünk, rátesszük a pulykamellet, és készre pároljuk. Enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a körtét, és nagy lángon, hirtelen megpirítjuk. Végül ráöntjük a tejszínt, belemorzsoljuk a kéksajtot, és összeforraljuk.

Tipp: Párolt rizst vagy burgonyapürét kínálunk mellé.

 


További két gyümölcsös Tamás-receptet (
Hagymás-barackos sertéskaraj,

Citromos csirkemell) találhatsz a Nők Lapja június 25-én megjelenő, 26. számában!


Még több az e heti Nők Lapjából:

Meddig drágul a mindennapi kenyerünk? »
D. Tóth Kriszta: Műkritika – csúszdával »
Petesejtmaffia, avagy szükség törvényt bont »
Ábel Anitával elvárásokról, az önzőségről és a kisbabájáról »
Vigyázz! Kész! Hurrá, nyaralunk! »
A jó dal életet menthet! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top