És hogy a városi ember se maradjon ki a földi, azaz gasztronómiai javakból, ezt az ízélményt átkonvertálta a négy fal közé is. Kert hiányában. A konyhába.
Tehát van, aki a kertjében grillez, és van, aki a grillserpenyőjében.
A nyársra tűzött ételek előnyei
Karcsúsító falatok: Már a japán nők karcsúságának megfejtése óta tudjuk, hogy az apró falatok nem hizlalnak. A nyársak jellegzetessége, hogy a kisebb kockákra darabolt húsokat különböző színes, puhább héjú zöldségekkel vagy keményebb húsú gyümölcsdarabkákkal tűzdeljük össze. (A rizs az állagánál fogva szóba sem jöhet, a burgonya a keménysége miatt gyakran alkalmatlan erre a feladatra.) Gusztusos tálalásuk folytán már az ételek látványtól is félig jóllakhatunk. Szerencsére éppen azok a zöldségek, gyümölcsök alkalmasak a leginkább grillezésre, amelyeknek kevés a kalóriatartalmuk.
Különleges zamatok: A grillezett húsok rendkívül ízletesek. Ezt nagyrészt annak köszönhetik, hogy a hozzá való alapanyagok a különböző pácokban érlelődve teljesen átitatódnak. Meghatározó még a grillezés módja is. A gyors roston sütés hatására a hús hamar átsül, jobban megőrzi a magába szívott ízeket. A szabadtűzi grillezés alatt pedig a faszénen sülve külön extra zamatot kap az étel.
Időspórolás: Csak az előkészület hosszadalmas, amíg megtisztítod, felvágod, feldarabolod a hozzávalókat. Majd jöhet a páclében való pihentetés és a nyárs összeállítása. A sütési idő azonban már csak pár percet vesz igénybe, mindegyik oldalán átforgatva a nyársat.
Mit mivel grillezzünk?
Használd ki a nyári idénygyümölcsök és -zöldségek széles választékát. Erre a célra kiváló a padlizsán, a cukkini, a különböző színű kaliforniai paprika, a paradicsom, a lila és a vöröshagyma, az újhagyma, a bébikukorica és a gomba is.
A gyümölcsök közül kóstold meg a banánt, almát, ananászt, sárgabarackot és sárgadinnyét grillrácson sütve.
A húsok közül szinte mindegyik nyársra kerülhet:
• A halfélék és a szárnyasok különösen alkalmasak a roston sütésre. A legrövidebb idő alatt a lazac, a rák és a különböző halfélék sülnek meg, ehhez elég 1, maximum 2 perc sütési idő. Utána következnek a szárnyasok, a csirkének, a pulykának a puha mellehúsát tűzzük nyársra. Ezekhez általában 3-4 perc sütési idő elegendő.
• Ízletes étel készíthető a sertéshúsból (főleg a hátszín- és a rostélyosrészéből) vagy a marhahúsból (legfőképpen a tarja-, a rövid- és hosszúkaraj-, a szűzérmerészét felhasználva).
A húsokat készítsd elő: vágd le róla a zsírosabb és a hártyás részét, és érleld több óránál át a páclében.
A később visszamaradt páclevet sütéskor felhasználhatod, sütés alatt kenegesd vele a nyársadat.
A roston sütés alapkészlete Kell hozzá egy grillsütő (kerti vagy asztali) vagy grillserpenyő. Nyárs (fából készült kebabnyárs nagyobb szupermarketekben és papírboltban is kapható). Tálkák a húsok, zöldségek, gyümölcsök pácolásához. Fantázia a nyársak összeállításához. |