Íme minden receptem alapja, a híres pörkölt-, vagy ahogy mi hívjuk: pöcialap. • 3 evőkanál mangalicazsír Tehát a tűz lobog, a bogrács meleg, mehet a zsír. Egy-két perc, és dobjuk bele a hagymát, aztán nézhetjük, ahogy a szomszédok összeszaladnak a hihetetlen illatokra. Ha a hagyma megpuhult, jöhet a fokhagyma, egy-két perc után emeljük le a bográcsot a tűzről, és dobjuk bele a fűszerpaprikát. Alaposan keverjük össze, és mehet bele a… |
Hozzávalók:
• 3 kg vaddisznócomb felkockázva
• 2 paradicsom
• 2 t. v. paprika
• 1 üveg vörösbor (száraz, nagyon száraz)
• 2 evőkanál áfonyalekvár
• só, bors, őrölt kömény, babérlevél
• 2 zacsi tarhonya (otthon elkészítve)
• 1 lábas vegyes savanyúság (kovi ubi, savanyú káposzta, savanyú dinnye)
• 1 nagy pohár friss tejföl
Adjuk hozzá a pörköltalaphoz az apróra vágott vaddisznócombot. Alaposan keverjük össze, és rakjuk vissza a tűzre. Locsoljunk hozzá bort, és vágjuk bele a paradicsomot meg a paprikát. Keverjünk rajta egy nagyot, és figyeljük a tüzet. A jó pörkölt soha nem forr gyorsan, mindig csak gyöngyözik, lassan forr. A bort folyamatosan töltsük utána, ahogy forr el. Kóstoljuk a húst, félidőben mehetnek a fűszerek ízlés szerint. Locsoljuk meg borral, kóstoljuk, és ha már elég puha a husi, rakjuk bele az áfonyát. Rottyantsunk rajta még egy utolsót, és kész is van. Tarhonya a tálba, rá a pöci és a tejföl, mellé pedig a savanyú… Gasztroorgia!
Zene: Bëlga – Boros
Kóstolt tételek: Bussay esküvé, 2004, 2005, 2006 (emelkedő sorrendben) |