Gasztro

Hideg levesek a nagy melegben

Nem vagyunk kevesen, akik a meleg nyári napokon elélünk gyümölcsön és vízen. És persze olyan változat is lehet, hogy a kettőt összeöntjük, főzzük, turmixoljuk. Így jutunk el a gyümölcslevesekhez.

A levesekhez való viszonyom, mondjuk így, felemás. Enni nagyon szeretem őket, de főzni már nem annyira. A jó levest (jó = tele van hússal…) ugyanis nem is főzni, hanem bűvölni kell. Ott állni mellette, mert valamiért csak úgy lesz az igazi. És ez az idő, meg a zöldségtisztításé – főleg az én legendásan életlen késeimmel… – túl sok. Tudom, megéri, hiszen jól emlékszem az első marhahúslevesemre, amely legalább olyan sikerélményt jelentett, mint egy riport elkészülése.

Így aztán, ha lehet, én trükközöm a levesekkel. Vagy előre és annyit készítek, hogy az két-három napra is elég legyen, vagy nagyvonalúan elhagyom. Előbbi esetben sűrű és gazdag levest főzök, ami után már csak egy kis sajtos tészta vagy császármorzsa kell, esetleg semmi…

 

A gyümölcsleves nem igényel „bűvölést”, ráadásul könnyű és gyors sikert ígér. Ezért is ajánlottam Tamásnak, hogy készítse el azt az őszibaracklevest, amelyik nyáron hetente egyszer biztosan előfordul nálunk is. Egyszerű, finom, egészséges, csak arra kell ügyelni, hogy ne legyen túl édes és hogy kellően puha, leveses gyümölcsöt vegyünk hozzá.

A gyümölcslevesek másik típusát még főzni sem kell, elég joghurttal összeturmixolni a hozzávalókat. Tamással megegyeztünk abban, hogy ez az állandó tejszínhabozás nem elegáns dolog. Fantáziátlan. Így hát nem azért nem tettünk habrózsákat a levesekre, mert nem voltak habrózsák, csakis szigorúan elvi és szakmai okokból!

Őszibarackleves

Hozzávalók: 4 lédús őszibarack, ízlés szerint cukor, vaníliás cukor, fahéj, szegfűszeg, kis citromlé, fél csomag vaníliás pudingpor, 1 dl tejszín.

A barackokat meghámozzuk, és a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével, vaníliás cukorral feltesszük főzni. Körülbelül 15-20 perc után a pudingporhoz (ehhez is keverhetünk egy kis cukrot, de akkor a barackhoz kevesebbet tegyünk) keverünk egy kevés levet, majd az egészet a leveshez öntjük. Egy-két percnyi főzés után félrehúzzuk, botmixerrel turmixoljuk, majd a tűzre visszatéve hozzáöntjük tejszínt. Én langyosan tálalom, de hidegen is finom!

 


További két hideg gyümölcsleves-receptet (Ribizlileves, Joghurtos áfonyaleves
) találhatsz a Nők Lapja július 9-én megjelenő, 28. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Pihenjen ott, ahol a sztárok! »
D. Tóth Kriszta: Sophie-baba és a negyven jajszó »
A háremek kultúrtörténete »
Mamma Mia, Meryl! »
Kepes András mattot kapott hét nőtől »
Szex és Budapest »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top