Mi kell hozzá?
• 4 padlizsán
• 3 fej hagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 4 paradicsom
• 2 piros paprika
• 1 citrom
• 2 marék mandula
• olívaolaj
• 1 teáskanál cukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• só
• bors
• petrezselyem
Hogyan készül?
A padlizsánokat félbevágjuk, majd a húsát bekockázzuk, vigyázva arra, hogy a héja egyben maradjon. Megsózzuk a vágás felületét, majd 20 percig pihentetjük.
Időközben a hagymát csíkokra metéljük, a fokhagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. A paradicsomokat egy percre forró vízbe mártjuk, a héjukat lehúzzuk, és kiszedjük a magokat, végül felkockázzuk a húsukat. A kimagozott paprikát keskeny csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben forrósítjuk az olajat, a hagymát és a fokhagymát ezen megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, fűszerezzük. Belekeverjük a durvára vágott mandulát és a cukrot is, majd elforraljuk a zöldségek levét.
A sütőt felforrósítjuk. A padlizsánokat folyó vízzel átöblítjük, megtörölgetjük, és egy olívaolajjal kikent tálba, a vágás felületével felfelé, egymás mellé tesszük őket. A padlizsánokat 20 percig magukban sütjük, hogy belsejük megpuhuljon. Ezt követően a húsuk egy részét kikanalazzuk, hozzákeverjük a paradicsomos mártáshoz, majd a megrotyogtatott zöldséges keveréket a padlizsánokra halmozzuk, és 20-25 percre visszatoljuk őket a sütőbe.
Tálalás előtt frissen facsart citromlével ízesítjük a langyosra hűlt, töltött padlizsánokat.