Anglia
Gyömbéres narancslekvár
Hozzávalók: 5 kg narancs, 1 kg kristálycukor, fél kg barna cukor, 5 dkg gyömbér, 3 citrom.
A narancsokat a kristálycukorral megszórjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért. Legalább 1 órát állni hagyjuk. Ezután a narancsok és a citromok levét kifacsarjuk, és ráöntjük a héjára. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a barna cukrot is, és addig főzzük, míg az összmennyiség legalább a felére csökken. Végül üvegekbe szedjük, légmentesen lezárjuk, és dunsztoljuk.
Magyar
Baracklekvár
Hozzávalók: 3 kg sárgabarack, 1,5 kg cukor.
A sárgabarackokat alaposan megmossuk, forró vízben leforrázzuk, és lehúzzuk a héjukat. A cukorral együtt lábasba tesszük, és legalább 1 órán át főzzük. Végül üvegekbe szedjük, légmentesen lezárjuk, és dunsztoljuk.
Cseh
Áfonyalekvár
Hozzávalók: 3 kg vörös áfonya, 1 l pinot noir, 2 kg cukor.
Az áfonyát megmossuk, és lecsepegtetjük. A cukrot a vörösborral addig főzzük, míg a cukor teljesen felolvad, és a lé besűrűsödik. Ekkor beletesszük az áfonyát, és kis lángon addig főzzük, míg a gyümölcs összeesik. Óvatosan keverjük, hogy a gyümölcsök ne törjenek teljesen össze! Végül üvegekbe szedjük, légmentesen lezárjuk, és dunsztoljuk.
Német
Mogyorós körtelekvár
Hozzávalók: 3 kg körte, 1 citrom, 2 rúd vanília, 1,5 kg cukor, 2 l víz, 20 dkg mogyoró.
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk, majd lábasba tesszük a cukorral, a félbevágott vaníliarúddal és a vízzel. Állandó keverés mellett 40 percig főzzük, ekkor hozzáadjuk az előzőleg megpirított és durvára tört mogyorót. Még 10 percig főzzük, végül üvegbe szedjük. Szorosan lezárjuk, és dunsztoljuk.
Tamás finomságait a Nők Lapja Konyha negyedéves gasztronómiai magazinból vettük át. További ínyencségeket találhattok a nyári kiadásban, mely még – bevásárlószatyorral! – kapható az újságárusoknál! |