Mint ahogy a lakberendezésben, a gasztronómia világában is létezik úgynevezett minimálstílus. Ízletes fogásokat állíthatunk elő kevés hozzávalóból, ami persze az agytekervényeinket is sokkal nagyobb munkára ösztönzi, mert annak a kevésnek, ami az ételbe kerül, harmonizálnia kell.
Mindenkinek bátor kísérletezést ajánlunk!
• Balzsamos csirkecombok •
|
Hozzávalók:
• 4 db csirkecomb, a bőrével együtt
• 1,5 evőkanál méz
• 4 evőkanál balzsamecet
• egy csokor rozmaringág
Elkészítés:
A csirkecombokat tisztítsd meg. A bőre alatt lazítsd fel, és dugdosd alá a rozmaringágakat.
Tedd be egy sütőzacskóba.
Keverd össze a mézet és a balzsamecetet úgy, hogy a méz feloldódjon benne, és locsold meg vele alaposan a csirkecombokat. Kösd össze a zacskót, tedd egy tepsire, és süsd a húst készre.
Amikor elkészült, nyisd szét a zacskót, locsold meg a szafttal, és tedd vissza pár percre a sütőbe, hogy a teteje egy kissé megpiruljon.
• Grillezett lazac kapribogyóval •
|
Hozzávalók:
• lazacszelet (személyenként 20 dkg)
• 5 dkg vaj
• 1 csokor petrezselyem
• 2-3 evőkanál kapribogyó
Elkészítés:
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és süsd át a lazacot mindkét oldalán.
Vedd ki a halszeleteket, és a visszamaradt zsiradékban melegítsd át a kapribogyót és a petrezselymet. Locsold meg vele a lazacszeleteket.
Tálald grillezett zöldséggel.
• Narancsos kacsasült •
|
Hozzávalók:
• kacsacomb (személyenként 1 darab)
• egy narancs leve
• 3-4 evőkanál narancslekvár
• fűszerek (só, fahéj)
Elkészítés:
A kacsacombot forró víz alatt mosd át. Itatóskendővel szárítsd fel róla a nedvességet, fűszerezd kevés sóval, és a zsíros részével lefelé tedd be egy tepsibe.
Locsold rá a narancs levét.
Takard le, és süsd egy-másfél órát, amíg a hús a saját levében megpuhul. Félóránként fordítsd meg a tepsiben a húst.
Amikor megsült, kend meg a fahéjjal elkevert narancslekvárral, és tedd vissza a sütőbe, fedő nélkül tíz percre.
Köretnek jól illik hozzá kuszkusz, rizs vagy grillezett burgonya, zöldsalátával.
• Steak őszibaracksalsával •
|
Hozzávalók:
• 40 dkg bélszín
• 2 darab húsos, nagyobb őszibarack
• fűszerek (só, bors, fahéj, egy evőkanál friss koriander)
• fél lime leve
Elkészítés:
A barackot hámozd meg, vágd fel kockákra, majd fűszerezd egy csipetnyi fahéjjal, locsold meg egy kiskanálnyi lime levével és szórd meg a korianderlevelekkel.
Vágd fel a húst ujjnyi szeletekre. Fűszerezd sóval, borssal, és mindkét oldalán erős tűzön két-két perc alatt süsd át. Csökkentsd a hőfokot, és alacsony hőmérsékleten süsd további két-három percig. (Vagy ízlés szerint tovább, attól függően, hogy mennyire átsülten szereted fogyasztani.)
Tálald az őszibaracksalsával.
• Fűszeres grillcsirke •
|
Hozzávalók:
• egy kisebb egész csirke
• fűszerek (só, bors)
• 2 egész fej fokhagyma
• egy citrom leve
Elkészítés:
A csirkét tisztítsd meg. A fokhagymát szedd szét gerezdekre, vedd le a héját, és dugdosd a csirke bőre alá.
Kívülről dörzsöld be alaposan a csirkét sóval, borssal, és a sütő vagy a mikrohullámú grillfokozatán süsd készre.
Időközben locsold meg egy kevés citromlével.
Tálald salátával és grillezett zöldségekkel.