(Itt egy kicsit változik az alaprecept: plusz 200 g porcukrot is dobjunk hozzá a tésztához.)
Ezt a receptet a nagy isten, Jamie második könyvében találtam. Kipróbáltam, és nagyon bejött mindenkinek. Egyszerű és isteni, férfitársaim, garantált vállra borulás este.
Lepénytészta (két db, 24 cm): • 480 gramm liszt Keverjük össze a lisztet meg a sót, dobjuk hozzá a felkockázott vajat. Morzsoljuk össze a vajat meg a sós lisztet. Az állag akkor jó, ha az egész úgy néz ki, mint a durva zsemlemorzsa. Hozzáadjuk a vizet, és óvatosan paskolva, nem erőteljesen gyúrva sima tésztagombóccá formázzuk. NAGYON FONTOS: ha erőteljesen gyúrjuk, akkor a tészta ragacsos lesz, és sose sül meg. Ha kész a gombóc, fóliába csomagolva mehet „aludni” minimum egy órát a frigóba. Lisztezzünk meg egy vágódeszkát, vajazzunk ki egy gyümölcstortaformát. A tésztát kinyújtjuk, és a formába helyezzük. Ha ez megvan, dobjuk egy órára a mélyhűtőbe, és melegítsük fel a sütőnket 180 fokra. Ha sütő meleg, és az egy óra letelt, mehet a „kazánba”. Még kb. 40 perc, és kész a csoda, aztán jöhet a többi… Zenében mindenképpen az én nagy kedvencem, Pink Martini bármely lemezét ajánlom. |
Ebben az esetben süssük meg a tortalapot készre.
További hozzávalók:
• két evőkanál kristálycukor
• 3 dl sűrű tejszín
• 120 g vaj
• 450 g fekete csoki (min. 70% kakaó), apróra törve
• 1 dl tej
• kakaópor (behintéshez)
• a legkisebb csipet só
A vajat a tejszínnel és a sóval forraljuk fel, kapjuk le a tűzről, és keverjük hozzá a csokit. Kavargassuk szorgalmasan, míg a csoki elolvad. Ha készen vagyunk, öntsük hozzá a tejet, és kavarjuk fényesen simára a keveréket. Öntsük a keveréket a kihűlt lepényformába, és várjuk meg, míg kihűl. Kihűlés után szórjuk meg a kakaóporral, szeleteljük, együk…