Lepénytészta (két db, 24 cm): • 480 gramm liszt Keverjük össze a lisztet meg a sót, dobjuk hozzá a felkockázott vajat. Morzsoljuk össze a vajat meg a sós lisztet. Az állag akkor jó, ha az egész úgy néz ki, mint a durva zsemlemorzsa. Hozzáadjuk a vizet, és óvatosan paskolva, nem erőteljesen gyúrva sima tésztagombóccá formázzuk. NAGYON FONTOS: ha erőteljesen gyúrjuk, akkor a tészta ragacsos lesz, és sose sül meg. Ha kész a gombóc, fóliába csomagolva mehet „aludni” minimum egy órát a frigóba. Lisztezzünk meg egy vágódeszkát, vajazzunk ki egy gyümölcstortaformát. A tésztát kinyújtjuk, és a formába helyezzük. Ha ez megvan, dobjuk egy órára a mélyhűtőbe, és melegítsük fel a sütőnket 180 fokra. Ha sütő meleg, és az egy óra letelt, mehet a „kazánba”. Még kb. 40 perc, és kész a csoda, aztán jöhet a többi… Zenében mindenképpen az én nagy kedvencem, Pink Martini bármely lemezét ajánlom. |
Hozzávalók a feltéthez:
• 5 dkg vaj
• két marék póréhagyma
• 2 tojás
• kis pohár (1,5 dl-es) tejföl
• 15 dkg kecskesajt
• só, bors
Futtassuk meg a vajon a póréhagymát, és pároljuk 15 percig. A tojást verjük fel, és keverjük össze a tejföllel és a póréhagymával. Sóval, borssal hangoljuk össze az ízeket, és a keveréket öntsük a tésztára. Morzsoljuk rá a kecskesajtot, és fél órát süssük 180 fokos sütőben.