Gasztro

Kecskesajtos lepény

Omlós, könnyű tészta, rajta habos, finom feltét. Lehet sós, lehet édes a nagy francia kedvenc: a lepény. Próbáld ki te is Jani receptjeit!

Lepénytészta (két db, 24 cm):

480 gramm liszt
240 gramm vaj
4 tojássárgája
két csipet só
5-6 evőkanál hideg víz

Keverjük össze a lisztet meg a sót, dobjuk hozzá a felkockázott vajat. Morzsoljuk össze a vajat meg a sós lisztet. Az állag akkor jó, ha az egész úgy néz ki, mint a durva zsemlemorzsa. Hozzáadjuk a vizet, és óvatosan paskolva, nem erőteljesen gyúrva sima tésztagombóccá formázzuk.

NAGYON FONTOS:

ha erőteljesen gyúrjuk, akkor a tészta ragacsos lesz, és sose sül meg.

Ha kész a gombóc, fóliába csomagolva mehet „aludni” minimum egy órát a frigóba. Lisztezzünk meg egy vágódeszkát, vajazzunk ki egy gyümölcstortaformát. A tésztát kinyújtjuk, és a formába helyezzük. Ha ez megvan, dobjuk egy órára a mélyhűtőbe, és melegítsük fel a sütőnket 180 fokra. Ha sütő meleg, és az egy óra letelt, mehet a „kazánba”. Még kb. 40 perc, és kész a csoda, aztán jöhet a többi…

Zenében mindenképpen az én nagy kedvencem, Pink Martini bármely lemezét ajánlom.

Hozzávalók a feltéthez:

5 dkg vaj
két marék póréhagyma
2 tojás
kis pohár (1,5 dl-es) tejföl
15 dkg kecskesajt
só, bors

 

Futtassuk meg a vajon a póréhagymát, és pároljuk 15 percig. A tojást verjük fel, és keverjük össze a tejföllel és a póréhagymával. Sóval, borssal hangoljuk össze az ízeket, és a keveréket öntsük a tésztára. Morzsoljuk rá a kecskesajtot, és fél órát süssük 180 fokos sütőben.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top