Gasztro

Paradicsomos-fetás lepény

Omlós, könnyű tészta, rajta habos, finom feltét. Lehet sós, lehet édes a nagy francia kedvenc: a lepény. Próbáld ki te is Jani receptjeit!

Lepénytészta (két db, 24 cm):

480 gramm liszt
240 gramm vaj
4 tojássárgája
két csipet só
5-6 evőkanál hideg víz

Keverjük össze a lisztet meg a sót, dobjuk hozzá a felkockázott vajat. Morzsoljuk össze a vajat meg a sós lisztet. Az állag akkor jó, ha az egész úgy néz ki, mint a durva zsemlemorzsa. Hozzáadjuk a vizet, és óvatosan paskolva, nem erőteljesen gyúrva sima tésztagombóccá formázzuk.

NAGYON FONTOS:

ha erőteljesen gyúrjuk, akkor a tészta ragacsos lesz, és sose sül meg.

Ha kész a gombóc, fóliába csomagolva mehet „aludni” minimum egy órát a frigóba. Lisztezzünk meg egy vágódeszkát, vajazzunk ki egy gyümölcstortaformát. A tésztát kinyújtjuk, és a formába helyezzük. Ha ez megvan, dobjuk egy órára a mélyhűtőbe, és melegítsük fel a sütőnket 180 fokra. Ha sütő meleg, és az egy óra letelt, mehet a „kazánba”. Még kb. 40 perc, és kész a csoda, aztán jöhet a többi…

Zenében mindenképpen az én nagy kedvencem, Pink Martini bármely lemezét ajánlom.

Hozzávalók a feltéthez:

1 fej vöröshagyma felkockázva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 doboz paradicsomkonzerv (450 g, és ha lehet, passzírozott)
100 g feta vagy tomini sajt
4 fej paradicsom felszeletelve
1 marék zöld fűszer (bazsalikom, rozmaring, oregánó, petrezselyem) apróra vágva
só, bors
3 löket olívaolaj

 

 

Lábosban felmelegítjük az olajat, és beleszórjuk a felkockázott hagymát. Lassú tűzön megpároljuk, és hozzászórjuk a fokhagymát. Egy-két perc elteltével mehet a paradicsomkonzerv, a zöld fűszer, majd nagyon lassú lángon, fedő alatt pároljuk minimum egy órát. Ha a szósz kellemesen összeállt – kb. fél óra –, beleöntjük a kész lepénybe, a tetejére morzsoljuk a fetát, és mehet is a 180 fokos sütőbe. Tíz perc után kész is van. Szeleteld, dobj rá egy kis rukolát, és mehet a pociba.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top