A császármorzsa két alaptípusa lisztből illetve búzadarából készül, bár az eredeti receptben állítólag tejbe áztatott kiflikarikák is szerepelnek. Aki minderről többet szeretne tudni, annak ajánljuk a Nők Lapja Konyha őszi számából a Habsburgok étvágyáról szóló fejezetet.
A jó smarnihoz bizony idő kell, hiszen folyamatos kevergetést igényel, bár van, aki tepsibe öntve süti, majd széttépkedi, ki-ki a vérmérsékletének, türelmének megfelelő megoldást válassza.
Tamás ezúttal darából és lisztből készítette el az ő császármorzsáját, és gasztronómiatörténeti kutatásokat végzett régi szakácskönyvekben is. Régi receptes könyvekben akadt rá a másik két morzsa-félére, a rizsből és a túróból készültre is. Ezek nem bonyolult, bár nem is ripsz-ropsz elkészíthető ételek, gazdag, húsos levesek után tökéletes második fogások lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy a gondosan eltett lekvárok még a hidegedő napokban is a nyár érzetét kelthetik mindannyiunkban. Szóval: ne vigyázzunk a morzsákkal!
Rizsmorzsa Hozzávalók: 20 dkg rizs, 3 db tojás, 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 0,8 l tej, csipet só, 1 db citrom, fél vaníliarúd, 10 dkg liszt, 5 dkg vaj A rizst hideg vízben többször átmossuk, lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy pont ellepje. Ezután felöntjük fél liter tejjel, hozzáadunk fél rúd vaníliát, 10 dkg cukrot és lassú tűzön, fedővel lefedve, időnként megkeverve puhára főzzük. Kiborítjuk egy tálba és megvárjuk, míg kihűl. A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet, a lisztet, a citrom lereszelt héját és egy csipet sót. Hozzáadjuk a megfőtt rizst, valamint a maradék cukorral felvert kemény tojáshabot. Egy tepsiben felmelegítjük a vajat, beleöntjük a masszát és forró, 180 fokos sütőbe tesszük. Sűrűn kevergetve addig sütjük, míg morzsás nem lesz. Friss gyümölccsel és lekvárral is kínálhatjuk.
|
További két Tamás-féle morzsareceptet (túrómorzsa, daramorzsa) találhatsz a Nők Lapja szeptember 3-án megjelenő, 36. számában!