Gasztro

Egy kis hazai

Örök probléma, hogy mit és hol ebédeljünk munka közben. Ha van ebédlő, ahol jól főznek, ráadásul meg is fizethető, egyszerű a megoldás. De ha nincs?

Vannak, akik komplett menüket képesek beszállítani a munkahelyükre levessel, főétellel, desszerttel. Ez különösen hétvégét követően fordul elő. Mások szendviccsel próbálkoznak, amit öt perc alatt meg lehet enni, még akkor is, ha nincs ebédlő vagy külön helyiség az elfogyasztáshoz. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy ha a szendvicsünk egész délelőtt a táskánkban lapul, akkor ne tegyünk bele gyorsan romló felvágottat, vagy olyat, ami nedvességet ereszt. A másik fontos tanács, hogy ne csak az evésre, de az ivásra is gondoljunk, és folyamatosan igyunk a nap folyamán ásványvizet vagy teát!

A Tamás által készített, munkahelyre vihető ételek előnye, hogy az íróasztal mellett, munka közben is elcsipegethetők, de meg lehet enni őket „szabályszerűen” is. Utóbbi az igazi, hiszen az étel elfogyasztásának körülményei is számítanak, ha egészséges étkezésről beszélünk.

Az olívás pácolt sajtkockák kedvünk szerint variálhatók, és a családnak is készíthetünk belőlük. A sajtkrém előnye pedig az, hogy elég sűrű, nem folyik ki a dobozból, és zöldségeket ugyanúgy lehet mártogatni bele, mint mondjuk kiflit. A karamellben átforgatott magvak is csipegethetők, ezenkívül nagy energiát adnak és ugyancsak az ízlésünkhöz szabhatjuk az alapanyagokat. Tamás mandulát, mogyorót és mazsolát használt, de finom lehet aszalt gyümölcsökkel és dióval is.

A csokis mogyorós süti nagyon laktató és nagyon finom, de van egy hátránya: a többieket is meg kell kínálni belőle…

Mandula-mogyoró grillázs, aranymazsola nasi

Hozzávalók: 5 dkg mandula, 5 dkg mogyoró vagy dió, 5 dkg aranymazsola, 5 dkg cukor.

Egy serpenyőt felforrósítunk, beletesszük az egész, esetleg félbevágott magokat, és kissé megpörköljük. Ezután rászórjuk a cukrot, és állandóan rázogatva, keverve „rákaramellizáljuk”. A legvégén belekeverjük a mazsolát, majd kiborítjuk egy tányérra, hogy kihűljön. Dobozba tesszük, és másnap egész nap rágcsálhatnánk, ha nem fogyna el még útközben a munkahelyünk felé.


További három, ínycsiklandozó Tamás-féle munkahelyi ebédreceptet (
Csokoládés-mogyorós süti, Pácolt sajt olívával, Krémsajt mártogató
) találhatsz a Nők Lapja szeptember 10-én megjelenő, 37. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

D. Tóth Kriszta: Nagybetűs Nyaralás 2. »
Gombos Edina: Kíváncsiak vagyunk, milyen színű lesz a kisbabánk »
Hugh Laurie: undok, akárcsak Doktor House »
Hol is tart most az őssejtkutatás? »
Lúgosítsunk! »
Nem mindig könnyű a nagy bejelentés »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top