A feng shui elmélete szerint a lakás legfontosabb helyisége a konyha. Ez a központ, a „szerver”, amely a család aprajának-nagyjának táplálásában van segítségünkre. Ha jó és vitamindús, egészséges ételek készülnek benne, akkor a család tagjainak ügyködése is sikeres lesz munkában és magánéletben egyaránt. A konyha arculatát már csak azért is nagy gonddal kell kialakítani, mert itt található a veszélyes tárgyak nagy része, mint a csúszós padló, éles kések, elektromos eszközök.
De miből álljon az alapkészlet, amelyre a klasszikus konyha elengedhetetlen tartozéka, a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény mellett úgy építkezhetsz, hogy évek múlva egy jól felszerelt, minőségi konyhával rendelkezz? Az alábbi összeállításban ehhez nyújtunk segítséget.
Minőség mindenekfelett
A hangsúly a minőségen legyen! Pénztárcától függetlenül próbálj meg minőségi áruk beszerzésére törekedni, még akkor is, ha azok drágábbak, mint a márkátlan, készletben árusított olcsóbb termékek. Ez nem sznobság, a minőség garanciát adhat arra, hogy a terméket hosszabb távon használhasd, így idővel nemcsak az ára térül meg, de a modern technológiai eljárásoknak köszönhetően az egészségedre is gondot fordíthatsz majd. Márpedig tudjuk: lakásod gyomra a konyha!
Állóturmix, botmixer: A háztartás nélkülözhetetlen tagja a turmixgép. Ez lehet az álló változat vagy csak a botmixer. Segítségével nemcsak ízletes italokat, krémes gyümölcsturmixokat készíthetsz, de rendkívül hasznos segédeszköz krémlevesek, mártások és zöldség- vagy gyümölcspürék főzésénél is.
Az állóturmix drágább a botturmixnál, de többfunkciós. Ebből érdemes üvegfalú gépet választani, és olyan típusút, amely az alapból könnyen, csavarás nélkül kiemelhető. Ez megkönnyíti majd a használatát. (Árkategória: üvegfalú állóturmix 15 ezer Ft-tól, botturmix 6-7 ezer Ft-tól.)
|
|
Gőzölő-, párolóedény: Ezzel a főzési technikával nem pazarlódik el az ebben készült ételek tápértéke, a zöldségek vitamin- és ásványianyag-tartalmának jelentős része. Sokkal porhanyósabb lesz tőle a párolt zöldség, hal, hús állaga, és jobban megőrzi az ételek természetes ízvilágát. Kisgyermekes családok számára rendkívül hasznos.
IKEA párolóedény – 5990 Ft |
Tippünk: bambuszpároló. A két-három emeletes, hasított bambusznádból készült gőzölő használata a több ezer éves távol-keleti ételkészítési eljárásokon alapul. A pároló több szintjén egyszerre többféle ételt párolhatunk, egymástól elkülönítve. Különösen zamatos ételt kapunk, ha a gőzölő vizét tealevéllel, narancs- vagy citromhéjjal, markáns aromájú fűszerekkel (babérlevél, fahéj, szegfűszeg) ízesítjük. (Árkategória: bambuszpároló 2900 Ft-tól, mérettől függően, többszintes ételpároló készülék 12 ezer Ft fölött.)
|
Főzőedény, lábos: Ebből kezdetnek kettő is elég. Mindenképpen legyen egy nagyobb, 3-4 literes és egy kisebb, 1,5-2 literes űrmértékű darab belőle. Az egyik megfelel levesek, a másik főzelék vagy köret készítésére.
IKEA fazék – 2990 Ft |
Tippünk: próbálj meg vastag aljú, rozsdamentes fémedényt vagy teflonedényt választani. Ezek súlyra sokkal nehezebbek, mint az olcsó és az egészségre károsabb hatású alumíniumedények. (Árkategória: 10 100 Ft-tól, mérettől, márkától függően.)
|
Nyeles lábos fedővel: Ez a kisebb, hosszú nyelű lábos nagyon hasznos szószok, mártások készítésére, víz vagy tej forralására. (Árkategória: nemesacélból készült termék 5990 Ft-tól, mérettől, márkától függően.)
IKEA nyeles lábos fedővel – 2990 Ft |
Serpenyő: Ma már nagyon jó minőségű, tapadásgátlóval ellátott serpenyőket lehet kapni, speciálisan kialakított, vastag aljazattal, amely elősegíti a húsok odaégetés nélküli pirítását is. További előnye, hogy a tapadásgátló bevonatot nem támadják meg a savas és lúgos bázisok, és melegítés közben is stabilak maradnak. Kezdetben elég ebből egy nagyobb darabot venni a húsos fogásoknak, később bővülhet a kollekció egy kisebbel is, például a reggeli rántotta készítéséhez. (Árkategória: teflonedény 2990 Ft-tól, mérettől, márkától függően.)
Fagor serpenyő – 4490 Ft |
Art et Cuisine serpenyő – 3567 Ft |
Fakanál: Jó, ha több is van belőle. Egyet tarts fenn a hagymás fogásoknak, egyet az édességeknek. Így elkerülheted, hogy hagymaízű legyen a csokitorta krémje. Hasznos még egy szintén fából készült, lapos végű falapátka, ezzel például könnyedén kiemelheted a reggeli tojásrántottát, omlettet. Azért is fontos eszközök, mert teflonedényben nem szabad fémmel kapirgálni, ugyanis felsértheti az érzékeny teflonréteget.
Tehát: teflonedénybe mindig csak fa- vagy erre képzett műanyag, szilikonos eszközzel nyúlj!
Vágódeszka: Ha nem akarod felsérteni a konyhapultot, mindenképpen szükséged lesz rá. Tancsos beszerezni egy nagyobbat (húsokhoz, kenyérszeleteléshez) és egy kisebbet (zöldségekhez, kisebb aprítanivalókhoz). Ebben az esetben is jól jársz, ha egy vágódeszkát külön fenntartasz a hagymának.
Kés: Különböző méretben legyen otthon, kenyérszeleteléshez, húsvágáshoz, zöldségaprításhoz, mivel mindegyik konyhatechnológiai eljárás más típusú kést igényel. A fentieken kívül jó, ha van még a készletben filézőkés és hámozókés, vagy többfunkciós, széles pengéjű szakácskés zöldség és hús feldarabolásához. (Árkategória: nemesacélból készült minőségi termék 3600 Ft-tól, mérettől, márkától függően.)
Többféle jénai tál: Kiváló egytálételek elkészítéséhez vagy hűthető, krémes desszertek összeállításához. Jó lenne belőle otthonra legalább két darab – különböző méretben –, fedéllel.
Tortaformák, sütőtálak: A háziasszony szokása és gyakorlata szerint. Ajánlott egy nagyobb 26 cm-es, kapcsos, levehető oldalú kerek, egy közepes, hosszúkás püspökkenyérforma és egy magasabb falú, szögletes tepsi.
Néhány kiegészítő, ami azért jó, ha van:
Citromfacsaró: Többféle változatban létezik: megtalálható az egyszerű műanyag vagy üvegből készült citromfacsaró éppen úgy, mint a mechanikus prés vagy az elektromos citruscentrifuga. Bármelyik darab ezek közül nagyon jó szolgálatot tehet hűvös időben, vagy reggelinél a friss citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút) levének kipréseléséből készült vitaminkoktélhoz is.
Grillsütő edény: A teflonbevonatú, bordázott aljazatú serpenyőnek nemcsak az az előnye, hogy télen, zárt helyiségben is felidézhetjük a nyári grillpartik enyhén füstös hangulatát, hanem az is, hogy benne bármilyen hús vagy keményebb, tömörebb zöldség gyorsan, zsírszegényen elkészíthető, a pácok használatától függően számtalan ízkombinációban. (Árkategória: teflonedény 5990 Ft-tól, mérettől, márkától függően.)
Kiegészítő eszközök:
• Vájókés: ezzel a késsel gyümölcsök vagy zöldségek belsejét szelheted ki, hogy megtöltsd valamivel azokat. (Ár: 1390 Ft-tól.)
• Díszítőkés: segítségével a gyümölcsből, zöldségből háromszög vagy golyó alakú, dekoratív lyukakat vájhatsz, a leszelt formákat pedig koktélba, gyümölcssalátába dobhatod. (Ár: 1390 Ft-tól.)
• Sajtszeletelő: papírvékony csíkokat szelhetsz vele salátáid díszítésére. (Ár: 1290 Ft körül.)
• Fokhagymanyomó.
• Konzervnyitó.