Gasztro

Végre fény derül a nagy titokra?

Benke Laci bácsi mesterszakács nemcsak a világ legnagyobb reneszánsz tojásételének elkészítésére vállalkozik a hétvégi Tojásfesztiválon, hanem az örök kérdésre is tudja a válasz.

Benke László négyszeres olimpiai és világbajnok mesterszakácsunk a világ legnagyobb reneszánsz tojásételének elkészítésére vállalkozik a hétvégi Tojásfesztiválon. 8000 db főtt tojás, 2000 db fürjtojás, 4 db strucctojás, 50 kg mangalicazsír, 80 kg vöröshagyma, 20 kg gomba, 40 kg durum búza, 10 kg mangalicaszalonna, böllérfűszerek – a vasárnapi Guinness-ebéd a tekintélyes mennyiségű hozzávalói. Hogy vasárnap semmi bökkenő ne legyen, a mesterszakács a siófoki fesztivál sztárjai: Balázs Fecó, Delhusa Gjon, L.L. Junior társaságában főpróbát tartott a minap még Budapesten, a Veranda étteremben. Laci bácsi nemcsak előfőzött, hanem mesélt is: Napóleon 12-14 darab tojást is elfogyasztott naponta, főleg a sárgáját, hogy agysejtjei gyorsabban regenerálódjanak, és mint utóbb kiderült, tudósok szerint a lecitinnek valóban van ilyen hatása. Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? A mesterszakács az örök kérdésre is tudja a választ: a kiskakas, melynek oldalbordájából teremtette a teremtő a kistyúkot. Közös főzőcske közben L.L. Junior elárulta, a ham and eggs kedvéért szívesen fog fakanalat, mert kedvence a sült sonka tojással. Delhusa Gjon a tojás gyógyító hatására esküszik, már csak a saját tapasztalat okán is: ha fáj a torka, jobb medicinát nem ismer a tojás és méz elegyénél. Balázs Fecó is hisz a tojás áldásos erejében. Benke Laci bácsi nemcsak a „Tikmony Bonfini ínyére” művésznevet viselő, és az idei Reneszánsz Év előtt tisztelgő Guinness-rekordkísérletének mini mását készítette el, de tojáspörkölttel és lecsóval bolondított tojással is jól lakatta vendégeit.

 

 

Még 1999-ben a Tojás Világszövetség október második péntekét választotta a tojás világnapjává, a hetet a tojás világhetének, ezért ezen a hétvégén immár hatodik alkalommal rendezik meg a hagyományos siófoki Tojásfesztivált. Három napon át színes programok, kiállítások, koncertek népszerűsítik az emberiség egyik alapvető, évezredes táplálékát, és hangsúlyozzák az egészséges táplálkozásban elfoglalt rangját. Tojáskonferencia éppúgy lesz, mint Guinness-rekordkísérlet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top