Séfünk, Tamás a sütőtököt ezúttal rozmaringgal társítja, de egyben arra biztat mindenkit, hogy legyünk merészek és bátrak a sütőtök esetében. Találjunk minél több felhasználási módot, alkossunk és merjünk! Tudni kell, hogy a cukkinivel és az uborkával szoros családi kapcsolatban álló tök tele van A- és E-vitaminnal, rendszeres fogyasztása jót tesz a bélrendszer- és veseproblémákkal küzdőknek, valamint szebbé varázsolja a bőrt.
Aki gyakran eszi a tököt sütve, próbálja meg egyszer mézzel megkenni és rengeteg rozmaringgal meghinteni. Új világok tárulnak ki előtte… A sütőtökben ugyanis az a jó, hogy semleges ízével valósággal kiált a fűszerek után. Van, aki a belőle készült levest jó csípősen főzi, ám Tamás ezúttal egészen mást választott. Nem sütötte meg előre a tököt, hanem felkockázva párolta meg pici zsiradékon (olívaolaj vagy vaj a legjobb), ehhez adta a sok rozmaringlevelet. Ebben a levesben tejszín sincs (a legtöbb sütőtökleves alapeleme), ám van benne vermut, amely Tamás szerint nagyon jó barátja a rozmaringnak.
És tessék: itt a sütőtöksaláta! Legyünk óvatosak, mert a nagyon forró olajra dobott tökkockák mellé kell adnunk a rozmaringleveleket, nehogy odaégessük őket, mert akkor egészen más ízt kapunk, mint amilyet akartunk… A zöldsaláta-levelek és a dresszing a sütőtökkel tökéletes ízharmóniát képez, Tamás szerint a kacsamellcsíkok sem kellenek hozzá, de azért…
Jó étvágyat!
Rozmaringos-vermutos sütőtök-krémleves Hozzávalók: 2 kg sütőtök, 5 dkg vaj, 3 szál friss rozmaring, 2 dl száraz vermut, 2 ek. méz, só. A tököt meghámozzuk, magját kikanalazzuk, és a húsát kockákra vágjuk. A rozmaringleveleket lecsipkedjük, és apróra vágjuk. Lábasban a vajat felolvasztjuk, rátesszük a tököt, megszórjuk a rozmaringgal, és lassan megpároljuk. Miután teljesen megpuhult, enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a mézet, és felöntjük bő 1 liter vízzel. Pár percig forraljuk, majd turmixoljuk. Sűrű szitán átpasszírozzuk, visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a vermutot, és felforraljuk. Ha szükséges, kevés mézzel és sóval ízesítünk még rajta. |
További két rozmaringos-sütőtökös receptet (Rozmaringos-mézes sült tök, Rozmaringos sütőtöksaláta kacsamellel) találhatsz a Nők Lapja október 21-én megjelenő, 43. számában!