Gasztro

Janival a konyhában – Három recept maximum öt hozzávalóból

Amikor gyorsan szeretnénk összeütni valamit ebédre vagy vacsorára, nem mindig szeretnénk rengeteg hozzávalóval bíbelődni, ha meg bevásárolni indulunk, ötöt akár még fejben is meg tudunk jegyezni!

Tojásos nokedli

Kimondott szavak alapján lehet, hogy kicsit puritánnak tűnik, de állíthatom, ez egy csoda. Egyszerű, és ma már mindenki a csodájára jár. Miért? Csak azért, mert variációk tömkelegével színesíthető. A tészta mindig is a kedvenceim közé tartozott, de a friss nokedli, az a best. Hála a mai tudománynak, már a szupermarketek polcain is megjelent a csoda: a fagyasztott nokedli. Bűn ide, bűn oda, én gyakran használom, és nagy csalódás még nem ért. Íme az én tojásosnokedli-receptem:

Hozzávalók:

♦ 500 g fagyasztott nokedli
♦ 4 db tojás gyengén felverve
♦ 20 dkg húsos szalonna apróra vágva
♦ 1 fej vöröshagyma kockákra vágva

 

A nokedlit forró vízben kifőzzük, majd egy szűrőn lecsepegtetjük.

Mindenképpen kell egy nagy lábos, amelyben minden elfér.

A hagymát vajon megfuttatjuk, és hozzászórjuk az apróra vágott szalonnát. Ha a szalonna megpirult, hozzászórjuk a lecsepegtetett nokedlit, és nagy lángon összeforgatjuk az egészet. Eljött az idő, mehet a tojás, és most egy fontos momentum: kevergetni az egész ételegyveleget, amíg a tojás megsül. Lábosból mehet a tányérra, friss tejfölös ubisalival… manna.

 

Lazacfilé zöldbabbal

Az én egyetlenem kedvenc étele. Meg az enyém is. Egyszerű, nem kell sokat mosogatni, mégis olyan étek, amely bárhol megállja a helyét. Természetesen a nagy tanár, Jamie adta az ötletet, és bátran mondhatom: isteni.

Hozzávalók:

♦ 500 g zöldbab
♦ ½ kg koktélparadicsom
♦ 1 kg lazac (bőre levágva, filézve)
♦ 150 g fekete olívabogyó
♦ 1 marék friss bazsalikom durvára vágva

 

Melegítsük fel a sütőt 190 fokra.

A zöldbabot beledobjuk forrásban lévő, enyhén sós vízbe, és 10 percig főzzük. Ez a 10 perc pont elég lesz arra, hogy a koktélparadicsomokat félbevágjuk, egy nagy tálba szórjuk, rádobjuk a bogyókat meg a bazsalikomot. Ha a bab elkészült, leszűrjük, és mehet a nagy tálba. Alaposan összekeverjük, és félredobjuk a tálat, hogy a forró babból kiáramló gőz dolgozzon egy kicsit. Fogjuk a halakat, és vágjuk fel tenyérnyi darabokra, mindkét oldalukat ízesítsük sóval és borssal. Jöhet egy nagy tepsi, vékonyan locsoljuk meg olívaolajjal, és helyezzük el a tepsi egyik oldalán egymás mellé a halszeleteket. A tepsi másik végébe halmozzuk fel a bab, olíva, bazsalikom keverékét, gondosan rendezzük el, gazdagon locsoljuk meg olívaolajjal, és mehet a sütőbe 30 percre. 30 perc után kivehetjük a sütőből. Egy nagy tányér közepére halmozzuk fel a zöldséges keveréket, és rakjuk rá a csodálatosan megsült lazacszeletet. A tepsiben visszamaradt olajból locsoljuk meg gazdagon az ételkompozíciót, és dobjuk lazán a vendégek elé. A siker garantált…

Koktélparadicsommal töltött paprika ropogós bagettel

Egy születésnap alkalmából leptem meg a kedvesemet ezzel az egyszerű, ámbátor hihetetlenül finom zöldséges csodával. Személyenként érdemes 2 paprikával számolni.

♦ 4 db közepes méretű kaliforniai paprika
♦ ½ kg koktélparadicsom
♦ 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
♦ 1 evőkanál vegyes zöld fűszer (oregánó, bazsalikom, petrezselyem)
♦ 2 gerezd felaprított fokhagyma
só, bors

 

 

A sütőt felmelegítjük 180 fokra. A paprika csumáját kivágjuk, és kiszórjuk belőle a magokat. Meglocsoljuk a paprikák belsejét olajjal, és beletömködjük a megmosott koktélparadicsomokat. Megszórjuk a tetejét a fűszerekkel, fokhagymával, sóval és borssal. A tepsit lazán letakarjuk fóliával, és mehet is a sütőbe egy röpke fél órára. Félidőben kapd le róla a fóliát, és engedd, hadd sütkérezzen pucéran a melegben. Ha elkészült, dobd tányérra, és szelj mellé friss bagettet. A tepsi alján maradt fűszeres olajjal locsold meg az egészet. Könnyű nyári vacsora egy üveg Szecskő Királyleánykával.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top