Előzményként el ne feledkezzünk arról, hogy a szőlő önmagában is kitűnő alapanyag, húsok mellé vagy édességként remekül használható.
Tamás nem tűnt úgy, mint aki iszonyú kényszer hatására cselekszik, a receptek sem ezt tükrözik. Ám mielőtt az ételekről esnék szó, oszlassunk el egy félreértést: ha jó ételt akarunk készíteni – és enni! -, akkor ragaszkodjunk a jó borhoz. Ne öntsünk a pörkölthöz silány lőrét, mondván, hogy a főzéshez mindegy, mert nem az!
A rozmaringos-fehérboros csirke nagy előnye, hogy a pörkölthöz hasonlóan, a csirke minden részét felhasználhatjuk hozzá, bár most csak combot készített Tamás. A fehérborhoz a rozmaringon kívül használhatjuk a zsályát és a kakukkfüvet is, a vörösborhoz inkább a bors, a boróka és a borsikafű (csombor) illik.
A vörösboros-áfonyás vadpörkölt „emberes” étel, Tamás vaddisznóból készítette el, de jó hozzá a szarvashús is, és marhahússal is biztosan finom. Arra mindig ügyeljünk, hogy a húsételekhez a bort a főzési idő vége felé adjuk, különben nehezíti a puhulást. De ne zárjuk el rögtön, hagyjuk egy kicsit főni, az alkohol elpárolgásához ugyanis szükséges némi idő.
Tokajit legtöbbször desszertekhez, borlevesekhez ajánlanak a séfek, Tamás ezúttal halétel, a mazsolás-fenyőmagos fogas elkészítéséhez használja. Hozzátéve, hogy furmint is megfelel a célra, azzal is nagyon finom lesz.
Jó étvágyat! És egészségünkre!
Fehérboros-rozmaringos csirkecomb Hozzávalók: 4 csirkecomb, só, fél l olaszrizling, 3 szál rozmaring, 2-3 dl húsleves (leveskockából), fél dl olívaolaj, citrom, ckor, fehér bors, 1 dl tejszín. A csirkecombokat félbevágjuk, és besózzuk. A rozmaring leveleit lecsipkedjük, és kissé összeaprítjuk. Magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat. Hirtelen megpirítjuk mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórjuk a rozmaringgal, egyszer átpirítjuk, és felöntjük a borral. 2-3 dl húslevest öntünk rá, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforraljuk, és azonnal tálalhatjuk is. |
További két isteni boros receptet (Tokajis-mazsolás fogas, Vörösboros vadpörkölt) találhatsz a Nők Lapja október 29-én megjelenő, 44. számában!