Ilyenkor írjuk meg a karácsonyi „wishing listet”, és advent minden vasárnapján a kedvenc menüjüket kérhetik a fiatalok. Hosszas tűnődés után úgy döntöttünk, hogy az idei karácsonyt megelőző három vasárnapon elkészítem a család kedvencét, a borjút, úgy, ahogy a gyerekek kérik. Bónuszként választhattak egyet a mámoros leveseimből is. Természetesen a menü összeállítását hosszas tárgyalások előzték meg (a gyermekek részéről voltak olcsó próbálkozások – legyen hot dog, hamburger), de végül a két nagykorú legyőzte a végtelen gyermeki akaratot, és megegyeztek a három adventi és a karácsonyi menü végső változatában. A döntés alapján négy menüben állapodtunk meg: három a gyermekek kívánsága szerint készül advent három vasárnapján, egy pedig szenteste mindenki közös döntése alapján kerül az asztalra. A legnagyobb fiam, Csongor kívánsága:
Sütőtökkrémleves, ahogy Csongi szereti (öt személyre):
- 1-1,5 kg sütőtök
- 1 liter zöldségalapú leves (lehet kockából is)
- 1 nagy fej vöröshagyma apró kockára vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 óriási löket olívaolaj
- 1 kávéskanál friss kakukkfű
- egy kis doboz 20%-os tejföl, só-bors
A sütőtököt meghámozom és felkockázom. A hagymát olívaolajon megfuttatom, és hozzáadom a sütőtököt meg a kakukkfüvet. Alaposan megpirítom a tök minden oldalát, és hozzáadom az apróra vágott fokhagymát. 3-4 percig pirítom az egészet, és felöntöm az alaplével. Felforralom egyszer, majd lassú tűzön főzöm az egészet 20-25 percig. Ezután beleöntöm a tejfölt, és egy botmixerrel összeturmixolom az egészet, amíg szép fényes, krémes leves nem lesz belőle. Egyszer felforralom, megkóstolom, és sóval-borssal „kiegyensúlyozom” az ízét. Belekanalazom a tányérba, gazdagon megszórom levesgyönggyel (a gyermekek kedvence, és van belőle színes is), és már eheti is a kiéhezett falka.
Parmezános borjú
Van egy kedvenc filmem: Felejtsd el Párizst! Ott ez volt a jelmondat színház után:
„Nagyon jó volt az előadás, de a vacsoránál a parmezános borjú… Csoda volt.”
Íme az én verzióm:
- 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
- 1 marék friss bazsalikom
- 1 babérlevél
- 3 löket olívaolaj
- 1 apróra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 20 dkg vaj
- 5 szelet friss borjúcomb (Kérd meg a hentest, hogy szeletelje fel!)
- 2 simára kevert tojás
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg reszelt parmezán
- 2 marék friss petrezselyem
- 30 dkg sóval-borssal kevert liszt
Olívaolajon megpárolom a vöröshagymát, „nyakon” öntöm a paradicsomkonzervvel, hozzáadom a bazsalikomot, a fokhagymát, és lassú tűzön főzöm 20-25 percig. A hússzeleteket alaposan kiklopfolom, beleforgatom a fűszeres lisztbe, majd a felvert tojásba. A zsemlemorzsát, a sajtot, a petrezselymet összekeverem, és ebben is megforgatom húst, a fölösleget pedig lecsepegtetem. A vajat egy serpenyőben felmelegítem, és a hússzeleteket addig sütöm, amíg a kéreg aranybarna lesz. A sütőt felmelegítem 200 fokra, egy jénai edénybe fektetem a húsokat, megszórom reszelt parmezánnal, rákanalazom a bazsalikomos paradicsomszószt, és 10 percre bedobom a forró sütőbe. Körettel ennél az ételnél nem nagyon vesződöm, általában főzök hozzá egy kis spagettit. Ezt külön kis tálban adom, és egy nagy tányéron pedig a húst szervírozom.
Csók, Csongor!