Gasztro

Jani menütippje advent második vasárnapjára

Megkezdődtek a karácsonyi előkészületek itthon. Ahogy azt megszoktuk, a dizájnért az én drága Ágikám felel, viszont így rám marad a négy adventi ünnepi ebéd menüsorának megtervezése. Ez pedig nálunk nagyon komoly dolog.

Ilyenkor írjuk meg a karácsonyi „wishing listet”, és advent minden vasárnapján a kedvenc menüjüket kérhetik a fiatalok. Hosszas tűnődés után úgy döntöttünk, hogy az idei karácsonyt megelőző három vasárnapon elkészítem a család kedvencét, a borjút, úgy, ahogy a gyerekek kérik. Bónuszként választhattak egyet a mámoros leveseimből is. Természetesen a menü összeállítását hosszas tárgyalások előzték meg (a gyermekek részéről voltak olcsó próbálkozások – legyen hot dog, hamburger), de végül a két nagykorú legyőzte a végtelen gyermeki akaratot, és megegyeztek a három adventi és a karácsonyi menü végső változatában. A döntés alapján négy menüben állapodtunk meg: három a gyermekek kívánsága szerint készül advent három vasárnapján, egy pedig szenteste mindenki közös döntése alapján kerül az asztalra. A legnagyobb fiam, Csongor kívánsága:

 

Sütőtökkrémleves, ahogy Csongi szereti (öt személyre):

  • 1-1,5 kg sütőtök
  • 1 liter zöldségalapú leves (lehet kockából is)
  • 1 nagy fej vöröshagyma apró kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 óriási löket olívaolaj
  • 1 kávéskanál friss kakukkfű
  • egy kis doboz 20%-os tejföl, só-bors

 

A sütőtököt meghámozom és felkockázom. A hagymát olívaolajon megfuttatom, és hozzáadom a sütőtököt meg a kakukkfüvet. Alaposan megpirítom a tök minden oldalát, és hozzáadom az apróra vágott fokhagymát. 3-4 percig pirítom az egészet, és felöntöm az alaplével. Felforralom egyszer, majd lassú tűzön főzöm az egészet 20-25 percig. Ezután beleöntöm a tejfölt, és egy botmixerrel összeturmixolom az egészet, amíg szép fényes, krémes leves nem lesz belőle. Egyszer felforralom, megkóstolom, és sóval-borssal „kiegyensúlyozom” az ízét. Belekanalazom a tányérba, gazdagon megszórom levesgyönggyel (a gyermekek kedvence, és van belőle színes is), és már eheti is a kiéhezett falka.

Parmezános borjú

Van egy kedvenc filmem: Felejtsd el Párizst! Ott ez volt a jelmondat színház után:

„Nagyon jó volt az előadás, de a vacsoránál a parmezános borjú… Csoda volt.”

Íme az én verzióm:

  • 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 babérlevél
  • 3 löket olívaolaj
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 20 dkg vaj
  • 5 szelet friss borjúcomb (Kérd meg a hentest, hogy szeletelje fel!)
  • 2 simára kevert tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 2 marék friss petrezselyem
  • 30 dkg sóval-borssal kevert liszt

 

Olívaolajon megpárolom a vöröshagymát, „nyakon” öntöm a paradicsomkonzervvel, hozzáadom a bazsalikomot, a fokhagymát, és lassú tűzön főzöm 20-25 percig. A hússzeleteket alaposan kiklopfolom, beleforgatom a fűszeres lisztbe, majd a felvert tojásba. A zsemlemorzsát, a sajtot, a petrezselymet összekeverem, és ebben is megforgatom húst, a fölösleget pedig lecsepegtetem. A vajat egy serpenyőben felmelegítem, és a hússzeleteket addig sütöm, amíg a kéreg aranybarna lesz. A sütőt felmelegítem 200 fokra, egy jénai edénybe fektetem a húsokat, megszórom reszelt parmezánnal, rákanalazom a bazsalikomos paradicsomszószt, és 10 percre bedobom a forró sütőbe. Körettel ennél az ételnél nem nagyon vesződöm, általában főzök hozzá egy kis spagettit. Ezt külön kis tálban adom, és egy nagy tányéron pedig a húst szervírozom.

Csók, Csongor!


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top