Karácsonyi kuglófok

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2008. December 08.
A karácsonyi készülődés egyik fontos pillanata eldönteni azt, hogy milyen sütemény kerüljön az asztalra. A mákos, diós bejglinek vagy a flódninak általában biztos helye van, de milyen más csemegével lephetnéd még meg vendégeidet?

A kuglóf az egykor oly divatos délutáni uzsonnapartik kedvelt süteménye volt. A háziasszonyok büszkesége, amint mutatós, látványos és ízletes formájában uralta a megterített asztalt. Napjainkban a hétköznapi sütögetésnél kissé feledésbe merült, és receptje leginkább már csak az ünnepek környékén kerül elő ismét a fiók mélyéről, kellemes élményt nyújtva a családi összejövetelek, rokonlátogatások színesítésére egy csésze habos kakaó, kávé vagy tea kíséretében.

 

Őfelsége süteménye

A kuglóf osztrák területről származik, a bécsi gugelhupf honosodott meg nálunk ezen a néven. Ausztria egyes vidékein ugyanis gugelnek nevezik az asszonyok golyóhoz hasonlatos fejviseletét.

A Monarchia legendáriuma szerint egy pikáns történet is fűződik hozzá, miszerint Ferenc József szeretője, Schratt Katalin, az ismert színésznő elég gyakran készítette az édesszájú császárnak, hogy a kedvében járjon.

 

Exit mobile version