A kuglóf az egykor oly divatos délutáni uzsonnapartik kedvelt süteménye volt. A háziasszonyok büszkesége, amint mutatós, látványos és ízletes formájában uralta a megterített asztalt. Napjainkban a hétköznapi sütögetésnél kissé feledésbe merült, és receptje leginkább már csak az ünnepek környékén kerül elő ismét a fiók mélyéről, kellemes élményt nyújtva a családi összejövetelek, rokonlátogatások színesítésére egy csésze habos kakaó, kávé vagy tea kíséretében.
Őfelsége süteménye
A kuglóf osztrák területről származik, a bécsi gugelhupf honosodott meg nálunk ezen a néven. Ausztria egyes vidékein ugyanis gugelnek nevezik az asszonyok golyóhoz hasonlatos fejviseletét.
A Monarchia legendáriuma szerint egy pikáns történet is fűződik hozzá, miszerint Ferenc József szeretője, Schratt Katalin, az ismert színésznő elég gyakran készítette az édesszájú császárnak, hogy a kedvében járjon.