Gasztro

Rumos mokkakuglóf

A karácsonyi készülődés egyik fontos pillanata eldönteni azt, hogy milyen sütemény kerüljön az asztalra. A mákos, diós bejglinek vagy a flódninak általában biztos helye van, de milyen más csemegével lephetnéd még meg vendégeidet?

Hozzávalók:

  • 450 g liszt
  • 1,5 kiskanál sütőpor
  • fél kiskanál só
  • 3 evőkanál jó minőségű keserű kakaópor
  • 250 g puha vaj vagy margarin
  • 1,5 dl rum
  • 2,5 dl főzött kávé
  • 350 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 nagy tojás

 

Rumos cukormáz:

  • 25 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál rum

 

Melegítsd elő a sütőt, és vajjal kenj ki egy kuglófformát, liszt helyett szórd meg egy evőkanál kakaóporral.

Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Olvaszd fel a vajat, és elektromos habverő segítségével keverd krémes állagúra a cukorral. Add hozzá a kakaóport, a kávét és a rumot is. Tedd bele a villával összekevert tojásokat, majd ezt a masszát öntsd a liszthez, és forgasd össze.

Öntsd a tésztát a formába, és előmelegített sütőben, alacsony fokozaton süsd kb. 70 percig. Végezz tűpróbát.

Amikor kihűlt, szórd meg a tetejét porcukorral, vagy kend meg rumos cukormázzal. Ehhez 25 dkg porcukrot keverj össze 3-4 evőkanál rummal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top