Hozzávalók:
• 4 kg-os fiatal pulyka
• 6 db szikkadt zsemle
• 25 dkg margarin
• 15 dkg angolszalonna
• 2 fej vöröshagyma
• 20 dkg csirkemáj
• 15 dkg dióbél
• 2,5 dl tej
• 2,5 dl tejszín
• 2 kiskanál kurkuma
• 2 kiskanál majoránna
• 1 fej fokhagyma
• 1 csokor petrezselyem
• 4 tojás, 4 dl bor
Köretnek:
almabefőtt és burgonyapüré vagy narancsos kuszkusz
Elkészítés:
A zsemléket vágd félbe, és grillsütőben enyhén pirítsd meg. Ezután vágd fel kisebb kockákra, és forgasd át egy kevés megolvasztott vajon.
A tejet és a tejszínt forrald össze, és öntsd a zsemlekockákra.
Aprítsd fel a vöröshagymákat, a májat, a diót törd durvára, és keverd össze az egészet. Öntsd fel a tejes-tejszínes-zsemlés szósszal, ízesítsd petrezselyemzölddel, kurkumával, sóval, borssal, és keverd hozzá a 4 tojást.
A pulyka húsát kívül-belül alaposan dörzsöld be sóval, borssal, majoránnával, majd töltsd a pulyka hasába a diós masszát. Egy nagy tepsibe dobáld bele a margarindarabkákat, fektesd rá a húst, és a sütőben 10 percig erős lángon pirítsd meg. Majd csökkentsd a hőt, dobáld mellé a fokhagymákat, öntsd alá a bort, és alufóliával letakarva süsd 4-5 órán át, közben gyakran locsolgasd meg a pecsenyelével.
A narancsos kuszkuszhoz:
2 csésze kuszkuszt szórj egy nagy tálba. Forralj össze 3 csésze vizet 2 narancs kifacsart levével, ízesítsd 1-1 kiskanál sóval, borssal, őrölt köménnyel, és öntsd a kuszkuszra. Letakarva pihentesd 25 percig, amíg a lét teljesen magába szívja.