Ezért ha van otthon csirkealaplevem, azt használom hozzá, de ha nincs, akkor mikróban főzök gyorsított alaplevet. Ehhez egy nagy műanyag dobozba beleteszek 1-1 darabokra vágott sárga- és fehérrépát, 1 elnegyedelt vöröshagymát, ½ kg csirkeszárnyat, néhány szem borsot, 2 fokhagymagerezdet, és ráöntök annyi vizet, hogy ellepje a hozzávalókat. A mikróban lefedve, 15 perc alatt 800-900 wattos teljesítménnyel megfőzöm az alaplevet, közben 5 percenként átkeverem. A végén leszűröm, és kipótolom annyi vízzel, hogy összesen 1½ l legyen.
Hozzávalók:
- 3 szál halványító zeller (20 dkg)
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 evőkanál olaj
- 50 dkg mélyhűtött, felengedett, előfőzött gesztenye (pl. maróni)
- 2 evőkanál brandy
- 1½ l alaplé
- 1 csapott evőkanál morzsolt kakukkfű
- só és frissen őrölt bors
- 2 dl tejszín
- 1 késhegynyi reszelt szerecsendió
- 1 piros csilipaprika
Elkészítés:
1. Amíg az alaplé megfő – lásd a bevezetőt –, előkészülünk. A zellerszálakról levágjuk a végeiket, aztán a fehér részektől is megszabadulunk. Ezután a zellerszálak zöld részeit fél cm vékonyan felszeleteljük, és a tálaláshoz félreteszünk belőle 4 evőkanálnyit. A füstölt szalonnát felkockázzuk.
2. Ha kész az alaplé, indul a levesfőzés. A füstölt szalonnát egy 4 l-es fazékban mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk az olajon, a pörcöket kiszedjük, és a fazékban maradt zsiradékon nagy lángon 4-5 percig kevergetve pirítjuk a gesztenyéket. Ezután hátrébb lépünk, és óvatosan rájuk öntjük a brandyt, amellyel 1 percig még tovább kevergetjük őket. A gesztenyéket kiszedjük, félretesszük, és a helyükön mérsékelt tűzön megpároljuk a zellert kb. 6 perc alatt.
3. A puha zellerhez hozzáadjuk a megpirított gesztenyéket, az alaplevet és a kakukkfüvet. Az egészet nagy lángon 10 percig forraljuk, és ezalatt a csilipaprikát kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük.
4. A gesztenyelevest turmixgépben összepürésítjük, és visszatöltjük a fazékba. Hozzáadjuk a tejszínt, ízesítjük szerecsendióval, sózzuk-borsozzuk, és annyi csilipaprikát szórunk bele, hogy miután nagy lángon 1-2 perc alatt kevergetve készre főztük, diszkréten csípős legyen. Tálaláskor hozzávegyítjük a félretett, felaprított zellert.
4 adag lesz belőle.
Stahl Judit: Gyors házias ételek Stahl Judit új szakácskönyvéből kiderül, hogy házias ízekért nem kell feltétlenül hosszasan főzni. A bő félóra alatt elkészíthető télies gesztenyekrémleves, a pikáns tárkonyos gombaleves harcsával vagy a hamis sztrapacska mind a házias konyha remek, gyors fogásai közé tartoznak. |