Gasztro

Gesztenyekrémleves

Ehhez a leveshez vétek lenne leveskockából készíteni a főzőlevet, mert hangsúlyos, mesterséges íze nem engedné érvényesülni a gesztenye télies lágyságát.

Ezért ha van otthon csirkealaplevem, azt használom hozzá, de ha nincs, akkor mikróban főzök gyorsított alaplevet. Ehhez egy nagy műanyag dobozba beleteszek 1-1 darabokra vágott sárga- és fehérrépát, 1 elnegyedelt vöröshagymát, ½ kg csirkeszárnyat, néhány szem borsot, 2 fokhagymagerezdet, és ráöntök annyi vizet, hogy ellepje a hozzávalókat. A mikróban lefedve, 15 perc alatt 800-900 wattos teljesítménnyel megfőzöm az alaplevet, közben 5 percenként átkeverem. A végén leszűröm, és kipótolom annyi vízzel, hogy összesen 1½ l legyen.

Hozzávalók:

  • 3 szál halványító zeller (20 dkg)
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 evőkanál olaj
  • 50 dkg mélyhűtött, felengedett, előfőzött gesztenye (pl. maróni)
  • 2 evőkanál brandy
  • 1½ l alaplé
  • 1 csapott evőkanál morzsolt kakukkfű
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 dl tejszín
  • 1 késhegynyi reszelt szerecsendió
  • 1 piros csilipaprika

 

Elkészítés:

1. Amíg az alaplé megfő – lásd a bevezetőt –, előkészülünk. A zellerszálakról levágjuk a végeiket, aztán a fehér részektől is megszabadulunk. Ezután a zellerszálak zöld részeit fél cm vékonyan felszeleteljük, és a tálaláshoz félreteszünk belőle 4 evőkanálnyit. A füstölt szalonnát felkockázzuk.

2. Ha kész az alaplé, indul a levesfőzés. A füstölt szalonnát egy 4 l-es fazékban mérsékelt tűzön pörcösre pirítjuk az olajon, a pörcöket kiszedjük, és a fazékban maradt zsiradékon nagy lángon 4-5 percig kevergetve pirítjuk a gesztenyéket. Ezután hátrébb lépünk, és óvatosan rájuk öntjük a brandyt, amellyel 1 percig még tovább kevergetjük őket. A gesztenyéket kiszedjük, félretesszük, és a helyükön mérsékelt tűzön megpároljuk a zellert kb. 6 perc alatt.

3. A puha zellerhez hozzáadjuk a megpirított gesztenyéket, az alaplevet és a kakukkfüvet. Az egészet nagy lángon 10 percig forraljuk, és ezalatt a csilipaprikát kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük.

4. A gesztenyelevest turmixgépben összepürésítjük, és visszatöltjük a fazékba. Hozzáadjuk a tejszínt, ízesítjük szerecsendióval, sózzuk-borsozzuk, és annyi csilipaprikát szórunk bele, hogy miután nagy lángon 1-2 perc alatt kevergetve készre főztük, diszkréten csípős legyen. Tálaláskor hozzávegyítjük a félretett, felaprított zellert.

4 adag lesz belőle.

Stahl Judit: Gyors házias ételek

Stahl Judit új szakácskönyvéből kiderül, hogy házias ízekért nem kell feltétlenül hosszasan főzni. A bő félóra alatt elkészíthető télies gesztenyekrémleves, a pikáns tárkonyos gombaleves harcsával vagy a hamis sztrapacska mind a házias konyha remek, gyors fogásai közé tartoznak.
A sorozat további darabjai:
Gyors muffinok
Gyors húsos ételek
Kulinária Kiadó, 2008   www.stahl.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top