Pedig annyira nem is bonyolult. Egy jól bevált házi recept, ami tartalmazza a teljes munkafolyamatot (és nem csak hevenyészve adja meg a hozzávalókat ) tökéletes támpont a karácsonyi desszert elkészítéséhez. Mert szép és jó a sokszínű, modern és sztárszakácsok által kreált édességek özöne, de a karácsonyhoz azért a beigli dukál. És ne már az anyós csinálja!
Hozzávalók:
• 50 dkg finomliszt
• 25 dkg margarin
• 6 dkg porcukor
• 3 darab tojássárga
• 1 egész tojás
• 2 dkg friss élesztő
• csipet só
Az élesztőt egy negyed pohár tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom. Minimum fél órát pihentetem a hűtőben , de az se árt neki, ha egy egész éjszakán át pihen.
Diós töltelék:
- 20 dkg finomra darált dió
- 15 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 db alma reszelve
- 1-2 ek méz
- 1 dl tej
A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel
Mákos töltelék:
• 20 dkg finomra darált mák
• 17 dkg cukor
• 5 dkg mazsola
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 db alma reszelve
• 2 ek baracklekvár
• 2 ek méz
• 1 dl tej
A cukrot a tejjel felfőzöm. Lehúzom a tűzről, majd a többi hozzávalót elkeverem a tejjel.
Miután megtöltöttem a rudakat, tepsire helyezem őket, 4-5 helyen villával megszurkálom a tetejét és felvert tojással megkenem. Másfél órát hagyom pihenni, majd közvetlenül a sütés előtt újra megkenem.
Alsó-felső lángon, 200 fokon sütöm kb. 45 percig. Amikor a rudak színesedni kezdenek: a tetejét lefedem alufóliával és csak az utolsó negyed órára veszem le.
A tésztából 2 vagy 4 rúd beigli készíthető. Ez attól függ, hogy milyen tepsiben sütjük. Érdemes úgy kiválasztani a tepsit, hogy a rudak a sütés közben ne tudjanak nagyon elfeküdni benne. A tésztát a betöltés után tepsire helyezem, majd a rudak közé sütőpapírcsíkokat illesztek, hogy könnyen szétszedhető legyen, ha megsült.