Provence-i halleves |
- 1 kg tisztított, apróra vágott tengeri hal
- 1 doboz hámozott, apróra vágott paradicsom
- 1 apróra vágott vöröshagyma
- 1 apróra vágott édeskömény
- 1 apróra vágott zellerszár
- 1 nagyobb kockákra vágott sárgarépa
- 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors
- 1 db bagett
- egy doboz fokhagymás majonéz
- 4-5 löket olívaolaj
- friss reszelt parmezán
A zöldségeket (hagyma, édeskömény, zeller, répa) megpirítom forró olívaolajon, és felöntöm a paradicsommal. Ha az egész felforrt, hozzáadom a halat, és kb. másfél liter vízzel felöntöm, felforralom, és lassú tűzön addig főzöm, míg a hal elkészül (kb. 30 perc). Ha a hal kész, a sűrűjét átrakom a turmixgépbe, és pürésítem. Egy nagyon sűrű szitán kanállal átpasszírozom (a gonosz szálkákat kiiktatva) egy másik lábosba. Felöntöm a maradék levessel, és nagyon lassú tűzön felmelegítem, sóval, borssal ízesítem, és tányérba szedem. A bagetett felszeletelem, forró grillen megpirítom. Vastagon megkenem fokhagymás majonézzel, rárakom a levesre, és megszórom parmezánnal. Csók a legnagyobb halimádónak, Áginak.