Hozzávalók:
- 1 kg marhahús, 5 cm-es darabokra vágva
- 2 evőkanál finomliszt
- 60 ml olívaolaj
- 2 közepes vöröshagyma (300 g) durvára vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 2 közepes sárgarépa, durvára vágva
- 250 ml száraz vörösbor
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 500 ml marhahúsleves
A petrezselymes gombóchoz:
- 150 g finomliszt, 2 kávéskanál sütőporral elkeverve
- 50 g vaj
- 1 tojás, felverve
- 20 g reszelt parmezán
- negyed csésze apróra vágott friss petrezselyem
- 50 g szárított paradicsom, apróra vágva
- 60 ml tej
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, a légkeveréses sütőt 160 °C-ra.
Forgassuk bele a marhahúst a lisztbe, majd rázzuk le a felesleget. Az olaj felét melegítsük fel egy fazékban, adagonként süssük meg benne a marhahúst aranybarnára.
Melegítsük fel a maradék olajat is, dobjuk rá a hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát. Állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Adjuk hozzá a bort, és addig főzzük, amíg a lé háromnegyede elpárolog.
A marhahúst tegyük vissza a fazékba, adjuk hozzá a paradicsompürét és a levest, utána forraljuk fel. Fedjük le, tegyük a sütőbe egy és háromnegyed órára.
Amíg sül a hús, készítsük el a petrezselymes gombócot.
A petrezselymes gombóc elkészítéséhez a lisztet szórjuk egy közepes tálba, majd morzsoljuk bele a vajat. Keverjük hozzá a tojást, a sajtot, a petrezselymet, a paradicsomot, és annyi tejet, hogy könnyű, ragacsos tésztát kapjunk.
Vegyük ki sütőből a húst. Egy evőkanálnyi gombóchalmot rakjunk a ragu tetejére, egymástól kb. 2 cm-es távolságban. Süssük fedő nélkül tovább kb. 20 percig, amíg a gombócok megpirulnak. Ízlés szerint vinaigrette-mártással meglocsolt, vegyes zöldsalátával tálaljuk.
Előkészítési idő: 20 perc.
Főzési idő: 2 óra 30 perc.
Hat adag lesz belőle.
Adagonként: 2370 kJ (567 kcal), 27,1 g zsír (10,4 g telített zsír), 29,1 g szénhidrát, 42,6 g fehérje, 4,7 g rost.