Hozzávalók:
- 2 közepes padlizsán (600 g), vékonyra szeletelve
- 1 evőkanál durva konyhasó
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma, durvára vágva
- 1 közepes kaliforniai paprika (200 g), durvára vágva
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 500 g darált marhahús
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 125 ml száraz vörösbor
- 400 g darabolt konzervparadicsom
- 1 csésze friss bazsalikom
- 500 ml csirkehúsleves
- 500 ml tej
- 170 g polenta
- 150 g reszelt mozzarella sajt
Elkészítés:
Sózzuk be a padlizsánt mindkét oldalán, és hagyjuk állni 30 percig. Öblítsük le hideg víz alatt, majd itassuk fel a felesleges nedvességet.
Melegítsük fel az olajat egy közepes lábosban, adjuk hozzá a hagymát, a kaliforniai paprikát és a fokhagymát. Állandó keverés mellett addig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul.
Adjuk hozzá a darált húst, és főzzük 5 percig. Öntsük hozzá a leszűrt paradicsomot, és forraljuk fel. Kis lángon, fedő nélkül pároljuk, amíg a lé majdnem teljesen elpárolog. A bazsalikom negyedét vágjuk durvára, és keverjük hozzá a mártáshoz.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, a légkeveréses sütőt 180 °C-ra.
Süssük aranybarnára a padlizsánt egy kiolajozott grill-lapon.
Keverjük össze a levest és a tejet egy közepes lábosban, majd forraljuk fel. Folyamatosan szórjuk bele a polentát, állandó keverés mellett forraljuk fel. Vegyük kis lángra, és állandó keverés mellett főzzük további 10 percig, vagy amíg a polenta besűrűsödik.
A padlizsánszeleteket rakjuk le egy 3 literes tűzálló tál aljára. Takarjuk be a húsos keverék felével. Fedjük be a maradék padlizsánszeletekkel. Ismét egy sor húsos keverék következik, és a maradék bazsalikom. Terítsük rá a polentát a bazsalikomos rétegre.
A tetejét szórjuk meg sajttal. Tegyük a sütőbe 20 percre, vagy amíg a sajt megpirul.
Ízlés szerint zöldsalátával tálaljuk.
Előkészítési idő: 20 perc
(plusz a padlizsánszeletek sóban állásának ideje).
Sütési idő: 1 óra 20 perc.
Hat adag lesz belőle.
Adagonként: 1889 kJ (452 kcal), 19 g zsír (8,8 g telített zsír), 31,9 g szénhidrát, 32,4 g fehérje,
5,3 g rost.