A kőleves népmesei nevében a nagy semmi van elrejtve gondosan. Levest főzni a semmiből, vagy a majdnem semmiből. Tamás szerint a köménymagleves négy adagja nem kerül többe tizenöt forintnál. Mármint a négy adag együtt, nem külön-külön. A tojásleveshez számoljuk hozzá a tojások és a babérlevél árát, a tarhonyaleveshez a tarhonyát, a krumplileveshez a krumplit. Aztán, vagy nevezzünk be a Guinness-be, vagy együk meg ezeket az amúgy népi ételeknek számító leveseket.
Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ennyi legyen az ebéd, de alapozásnak nem rossz. Aztán süthetünk hozzá palacsintát, valami fánkfélét, de azért legyünk vele tisztában, hogy ha azokból tízen felül fogyasztunk, kár volt a spórolás… Legyen a jelszavunk: „mindent mértékke
Krumplileves Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mk fűszerpaprika, 2 babérlevél, só, feketebors, olaj vagy zsír A hagymát finomra, a burgonyát pedig 2×2 cm-es kockákra vágjuk. Egy fazékban a zsiradékot felmelegítjük és a finomra vágott vöröshagymát a babérlevéllel együtt üvegesre pirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a burgonyát, megsózzuk és lefedve – kb. 20 perc alatt – készre főzzük. Legvégül kevés borssal és mivel a burgonya sok sót magába tud szívni, sóval ízesítjük. |
További két “kőleves” receptet (Tarhonyaleves, Köménymagleves) találhatsz a Nők Lapja január 7-én megjelenő, 2. számában!