Gasztro

Kínai csípős-savanyú leves

Ebben a Kínában ezerféle változatban készülő levesben jólesően keveredik a sós, a csípős, a savanyú. Igazi ízorgia a tányérban. Hús helyett tofuval is készíthetjük, de azt nem kell főzni, csak melegíteni.

Hozzávalók:

  • 30 deka csirkemellfilé
  • 1 liter alaplé (leszűrt húsleves)
  • ½ piros kaliforniai paprika
  • 5 deka szárított gomba (például fafül)
  • 1 sárgarépa
  • 10 deka üvegtészta
  • 1-2 újhagyma
  • 1 kiskanál csilipaszta vagy csilipehely
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál rizsecet (vagy almaecet)

Elkészítése: A húst vékony csíkokra vágjuk a rostokra merőleges irányban. Az alaplevet felforraljuk, beledobjuk a húst, és 10 percig főzzük. Időközben a paprikát és a répát vékonyan felcsíkozzuk, és a gombával együtt a leveshez adjuk. Nagyjából 5 perc után még roppanósak a zöldségek, de a hús már megpuhult, így hozzáadhatjuk az üvegtésztát is, és lezárhatjuk a tüzet.

Ekkor adjuk hozzá a szintén felcsíkozott újhagymát és az ízesítőszereket. Jómagam ezt a műveletet úgy szoktam végezni, hogy minden kanál hozzáadása után újra és újra megkóstolom a levest, majd löttyintek még abból, amiből úgy érzem, hogy szükséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top