Gasztro

Thai csípős leves

A thai levesek utánozhatatlan aromáját a csípős, citrusos ízek összhangja, illetve a kókusztej lágysága adja. Az egzotikus hozzávalók kihagyásával is működőképes a dolog, de nem az igazi. Csirke helyett viszont használhatunk gombát vagy rákot is a leves elkészítéséhez.

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanál currypaszta (a vörös a legcsípősebb, a zöld, illetve a sárga mindig enyhébb)
  • 30 deka csirkemellfilé
  • 5 deci alaplé (leszűrt húsleves)
  • 5 deci kókusztej
  • 2 szál citromfű
  • 1 hüvelykujjnyi galangal
  • 4 kaffirlime-levél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál halszósz
  • 1 zöldcitrom leve
  • 1 kiskanál nádcukor

 

Elkészítése: A húst vékony csíkokra vágjuk a rostokra merőleges irányban. Az alaplevet felforraljuk, beledobjuk a húst, és 10 percig főzzük. Ekkor kerülhetnek bele a fűszerek, a kaffirlime-levél egészben, a galangal felszeletelve, a citromfű valamilyen nehéz tárggyal kissé megcsapkodva, hogy kiadja az aromáját. A fokhagymát apróra darabolva, a currypasztával együtt keverjük a levesbe, és főzzük további 5 percig. Öntsük bele a kókusztejet is, és már ne forraljuk, csak melegítsük össze. A kész levest ízesítsük halszósszal, zöldcitrommal és nádcukorral. Ha szükségnek tartjuk, sózhatjuk is, illetve ha nem találjuk elég csípősnek, mehet még bele egy kis currypaszta.

A kaffirlime-levelet és a citromfüvet tálalás előtt távolítsuk el az ételből. Díszítésként pedig kerülhet a tetejére némi összedarabolt újhagyma, korianderlevél is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top