Hozzávalók a tésztához:
- 500 g liszt
- 2 tojás
- 250 g margarin
- fél kiskanál só
- 125 ml tej
- +1 tojás a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 nagyobb fej vöröshagyma
- 80 dkg darált pulykamell
- 15 dkg darált sertésdagadó
- 15 dkg csirkemáj
- só, bors
- majoránna
- kakukkfű
- 2 evőkanál narancslekvár, 5 dkg pisztácia
- 200 g vékonyra szeletelt angolszalonna
- 1 tojás
- ½ dl konyak, 1 dl tejszín
A vörösboros zseléhez:
- 150 ml vörösbor
- 2 kiskanál zselatinpor
A tésztához gyúrd össze a lisztet a sóval, a puha margarinnal, a tojásokkal és a tejjel. Hűvös helyen pihentesd egy órán át.
A töltelékhez kevés vajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát, és forgasd át rajta a pulykamellet, a sertésdagadót és a csirkemájat. Rövid ideig süsd, nem kell teljesen megpirítani, épp csak fehéredni kezdjen. Locsold meg a konyakkal, a tejszínnel, és botturmix segítségével pürésítsd össze.
Fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel, majoránnával, ízesítsd narancslekvárral, keverj hozzá egy egész tojást, és dobd bele a durvára tördelt pisztáciát.
A tésztát nyújtsd ki, és a kétharmadával bélelj ki egy hosszúkás vagy ovális alakú, vajjal kikent formát. Fektesd rá az angolszalonnacsíkokat, úgy, hogy oldalra kissé kilógjon, majd öntsd rá a húsos tölteléket. Hajtsd vissza a szalonnát a tetejére, és fedd be a maradék tésztával. A széleket és a tészta tetejét tojással ragaszd össze.
Fúrj egy lyukat a tésztakéreg közepébe, és előmelegített sütőben, 220 fokon kezdd el sütni. 10 perc után csökkentsd 170-180 fokra, és süsd kb. 60 percig. Amikor kihűlt, emeld le a kis lék tetejét, a lyukon keresztül öntsd bele a frissen készült vörösboros zselét. Ehhez a bort forrald fel, és az előírás szerint keverd el benne a zselatint.