Gasztro

Tésztában sült húspástétom

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 2 tojás
  • 250 g margarin
  • fél kiskanál só
  • 125 ml tej
  • +1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 80 dkg darált pulykamell
  • 15 dkg darált sertésdagadó
  • 15 dkg csirkemáj
  • só, bors
  • majoránna
  • kakukkfű
  • 2 evőkanál narancslekvár, 5 dkg pisztácia
  • 200 g vékonyra szeletelt angolszalonna
  • 1 tojás
  • ½ dl konyak, 1 dl tejszín

    A vörösboros zseléhez:
  • 150 ml vörösbor
  • 2 kiskanál zselatinpor

A tésztához gyúrd össze a lisztet a sóval, a puha margarinnal, a tojásokkal és a tejjel. Hűvös helyen pihentesd egy órán át.

A töltelékhez kevés vajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát, és forgasd át rajta a pulykamellet, a sertésdagadót és a csirkemájat. Rövid ideig süsd, nem kell teljesen megpirítani, épp csak fehéredni kezdjen. Locsold meg a konyakkal, a tejszínnel, és botturmix segítségével pürésítsd össze.

Fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel, majoránnával, ízesítsd narancslekvárral, keverj hozzá egy egész tojást, és dobd bele a durvára tördelt pisztáciát.

A tésztát nyújtsd ki, és a kétharmadával bélelj ki egy hosszúkás vagy ovális alakú, vajjal kikent formát. Fektesd rá az angolszalonnacsíkokat, úgy, hogy oldalra kissé kilógjon, majd öntsd rá a húsos tölteléket. Hajtsd vissza a szalonnát a tetejére, és fedd be a maradék tésztával. A széleket és a tészta tetejét tojással ragaszd össze.

Fúrj egy lyukat a tésztakéreg közepébe, és előmelegített sütőben, 220 fokon kezdd el sütni. 10 perc után csökkentsd 170-180 fokra, és süsd kb. 60 percig. Amikor kihűlt, emeld le a kis lék tetejét, a lyukon keresztül öntsd bele a frissen készült vörösboros zselét. Ehhez a bort forrald fel, és az előírás szerint keverd el benne a zselatint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top