Gasztro

Egyszerű csirkemájpástétom

Hozzávalók:

  • 500 g csirkemáj
  • 120 g puha, szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin
  • 1 fej lila hagyma
  • 150 g shiitake vagy vegyes erdei gomba
  • 50 ml Grand Marnier likőr vagy narancsos Garrone
  • ½ kiskanál ánizs, só, bors
  • 1 púpos kiskanál zselatinpor
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 100 ml húslevesalaplé (készülhet ¼ zöldségkockából is)

 

A csirkemájat forró víz alatt mosd át, majd papír törlőkendővel itasd fel róla a maradék nedvességet. Vágd le a zsírosabb részeket, és szeleteld fel kisebb darabokra.

 

Egy serpenyőben forrósíts fel 2 evőkanál margarint, és 3-4 perc alatt pirítsd meg rajta a csirkemájat. Szűrőlapáttal kanalazd egy tálba, és a visszamaradt zsiradékon fonnyaszd meg a karikára vágott hagymát. Add hozzá a gombát, pirítsd néhány percig, majd tedd vissza a májat, locsold meg a likőrrel, és adj hozzá 1-2 evőkanálnyit a húslevesalapléből. Párold puhára a gombát és a májat. Ezután tedd át egy mély tálba, és botturmix segítségével pürésítsd. Ízesítsd sóval, borssal, egy csipetnyi őrölt ánizzsal. Add hozzá a puha margarint, és kevergesd, amíg teljesen felolvad a májas kencében. A masszát öntsd kisebb, kerek szufléformákba, és állítsd egy vízzel megtöltött tepsibe. A víz a forma egyharmadáig érjen. Ebben a vízgőzben párold 20 percig. Ezután vedd ki a formát, és hagyd teljesen kihűlni.

A húslevesalaplét keverd össze a szójaszósszal, és közepes hőfokon forrósítsd fel. Keverd bele a zselatinport. Keverd csomómentesre, és locsold a pástétom tetejére. Tedd vissza a hűtőbe néhány órára, hogy a zselé megdermedjen. Tálald pirítóssal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top