Lumaconi mascarponés sütőtökkel |
Hozzávalók:
- 25 dkg sütőtök
- 15 dkg húsos szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg mascarpone
- 2 tk. morzsolt zsálya
- 1 bő ek. vaj
- olaj
- 25 dkg lumaconi vagy pappardelle
A tésztát felteszem főni. (A lumaconinak közel negyedóra kell!)
A sütőtököt meghámozom, magjaitól megszabadítom, és kockacukornyi kockákra vágom. Egy lábosban vajat forrósítok, rádobom a tökkockákat, meghintem zsályával, és egy kicsiny vízzel felöntve hagyom párolódni.
Egy serpenyőben olajon megpirítom a szalonnát, majd hozzáadom a hagymát, amelyet hagyok megdinsztelődni.
Miután megpárolódott a tök, összeeresztem a hagymás szalonnával, belekeverem a mascarponét, picit sózom, és kettőt rottyantok rajta.
Borjavaslat a vacsorához:
KONYÁRI LOLIENSE FEHÉR 2007 – BALATONLELLEI CHARDONNAY & SAUVIGNON BLANC
PÁLFFY KÖVESKÁLI TRAMINI 2007
Brownie
Egyszerű és tökéletes. Nagyon csokoládés, és egy kis tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal igen csábító.
A brownie-nak egy titka van: nem szabad kiszárítani. Így pontosan be kell tartani a hőfokot és a sütés idejét is.
Hozzávalók:
- 6 dkg étcsokoládé
- 12 dkg vaj
- 15 dkg sötét muscovado cukor
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 dkg finomliszt
- csipetnyi só
A tojást elkeverem a cukorral és a vajjal. Beleöntöm a vaníliás cukrot és a lisztet. Gőz fölött megolvasztom a csokoládét. Előkészítek egy kb. 20 centiméter átmérőjű pitetálat, és 165 fokra előmelegítem a sütőt. A megolvadt csokoládét hozzáadom a tésztámhoz, majd az egészet a pitetálba öntöm, és 35 percre a sütőbe dugom.
Mikor kész, kicsit hagyom hűlni, hogy szeletelhető legyen, aztán vagy friss tejszínhabbal, vagy vaníliafagylalttal tálalom.