Sütőtökleves friss korianderrel és rozmaringgal |
Hozzávalók:
- ½ kg sütőtök megpucolva, felkockázva
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- ½ liter húsalaplé (na jó, lehet kockából)
- 2 löket olívaolaj
- 1 marék friss korianderlevél apróra vágva
- 1 marék friss rozmaringlevél apróra vágva
- 250 g 20%-os tejföl (a házi a legjobb)
- só és bors, ízlés szerint
Lehet bármilyen hűvös, esős este, ez a leves bearanyozza a napotokat. A tök édességének és a koriander frissességének a találkozása érdekes egyveleg. A friss koriander nem tartozik a kedvenc alapanyagaim közé, sőt… de megváltozott a véleményem. Mindenkinek melegen ajánlom. A hagymát megpároljuk a forró olívaolajon, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, pirítjuk 1-2 percig, és hozzádobjuk a sütőtököt meg a rozmaringot. Megpirítjuk a sütőtök minden oldalát a hagymás-fűszeres olajon, az sem baj, ha egy kicsit „lekapja” a sütőtököt. Ekkor hozzáöntjük az alaplevet, és a levessel együtt forraljuk 25-35 percig. Összekeverjük a tejföllel, és hozzáadjuk az apróra vágott koriandert. Ekkor jöhet a botmixer. Mixeljük össze az egészet, míg szép krémes állagot nem kap. Ezután mehet vissza a tűzre, forraljuk fel egyszer. Szedjük tányérba, és tálaljunk mellé friss, ropogós kenyeret. Isteni!
Friss gnocchi szárított csilivel, szárított paradicsommal, szezámmaggal, extra szűz olívaolajjal, friss bazsalikommal |
A gnocchi nem más, mint a mi kis krumplinudlink. A készre főzése nagyon egyszerű, lobogó forró, sós vízbe dobjuk. A tészta lesüllyed a víz aljára, és ha kész, feljön. Tésztaszűrővel kiszedjük, és a kész szószhoz keverjük, vagy egyszerűen csak meglocsoljuk olívaolajjal, rászórunk egy kis reszelt parmezánt, só-bors, és kész is a mesteri lakoma.
E recept lényege az egyszerűségében rejlik. Tipikus „mi maradt a hűtőben vasárnap este?” recept. Nagyon egyszerű, nagyon finom, és elkészül kb. 20 perc alatt. Bárkit az ágyba lehet csalogatni vele.
Tehát a „tartozékok”:
- 2 löket extra szűz olívaolaj
- 2 marék szezámmag száraz serpenyőben enyhén megpirítva
- 8-10 db szárított paradicsom durvára vágva
- 2 db csili apróra vágva (ízlés szerint lehet egy fél is, ki hogy szereti – ez egy viszonylag csípős változat)
- 1 marék friss bazsalikom durvára vágva
- 250 g friss (vagy fagyasztott) gnocchi készre főzve
- só és bors, ízlés szerint
Vizet forralunk a gnocchinak. Amíg a víz felforr, mindent előkészítünk. Forró serpenyőbe belelocsoljuk az olívaolajat, és hozzádobjuk a csilit. Egy-két percig kevergetjük, hozzáadjuk a paradicsomot, jól összekeverjük, letakarjuk, és lassú tűzön pároljuk 10-15 percig. Ez az idő pontosan elég arra, hogy a gnocchit megfőzzük, majd gondosan lecsepegtessük. És nincs más hátra, a csilis-paradicsomos olaj közé szórjuk a gnocchit, megszórjuk a szezámmaggal, a bazsalikommal, és az egészet összerázogatjuk, átforgatjuk. Tányérra dobjuk, megbolondítjuk reszelt parmezánnal, és ollé, mind-mind megesszük…
A világ legfinomabb csokoládés sütijének a receptjét részletekben fogjuk közölni. Keressétek az Olasz vacsorák sorozatot, és a végén összeáll a teljes recept. Megéri kivárni! Csokis süti – második lecke:
Folytatás a következő héten… |