Hozzávalók:
• 4 dkg élesztő
• 1 dl tej
• 20 dkg cukor
• 25 dkg margarin
• 5 tojás
• egy citrom reszelt héja
• egy csipet só
• 1 kg liszt
Elkészítése:
Az élesztőt egy deci langyos tejben, kevés cukorral futtasd fel. A lisztet morzsold el 25 dkg nem túl kemény margarinnal és egy citrom reszelt héjával. Verd fel 5 tojás fehérjét kemény habbá.
A lisztes keverékhez add hozzá a tojássárgákat, a maradék cukrot, egy csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt és dolgozd össze. Amikor a tészta kétszeresére kelt, lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra szeljük. Alufóliába csomagolt dorongot vajazz meg, és tekerd fel rá a tésztacsíkokat, kivajazott tepsire téve, 10-15 perc alatt süsd (félidőben megforgatva) aranysárgára. Ezután kend be a tojások felvert habjával és rövid sütés után szórd meg cukorral, majd tedd vissza a meleg sütőbe (forgatva), hogy a dobostortához hasonló mázt kapj.
Ha kész, még melegen szórd meg darált dióval.
Fonott kalács» Kürtös kalács» Nagykunsági kürtös kalács» Hójai kalács» Sonkás kalács» |