Gasztro

Tökéletes sonkát az asztalra!

A húsvét sonka nélkül? Képtelenség! A hagyományos böjt utáni dínomdánomhoz hozzátartozott a finomra füstölt, gusztusos sonka is. Nem csak a hagyományos fõtt sonka kerülhet az asztalra, íme rendhagyó tippjeink!

Régen a főtt sonkát az összes húsvéti étellel együtt megszentelték, gondosan letakart kosárkában vitték az ünnepi misére. A megáldott étkeknek még a maradékát sem volt szabad kidobni, a sonka csontját például kiakasztották egy gyümölcsfára, a bőséges termés érdekében.
A sonka manapság is nélkülözhetetlen húsvétkor, de a hagyományos főzésen kívül számtalan módon készítik el.

Hogyan főzzük?

Tökéletes sonkát az asztalra!• Mielőtt megfőznénk a sonkát, áztassuk pár órára hideg vízbe, így nem lesz olyan sós. Ha erre nincs időnk, tegyünk a főzővízbe egy kis ecetet.
• A zsíros részeket ne szedjük le róla, mert száraz, szálkás lesz.
• Ha igazán finomat szeretnénk enni, rakjunk a főzővízbe zöldségeket (egy kis hagymát, répát, zellert, petrezselyemgyökeret, pár babérlevelet és egész borsot). Ha puhára főttek, szedjük ki őket, és kockára vágva szórjuk a sonkára. • A tojások megbolondítására két lehetőség is van. Vagy a sonka vizében főzzük meg őket, vagy a már keményre főtt tojásokat meghámozva a vizében hűlő sonka mellé tesszük.
• Ha friss szénát is teszünk a főzővízbe, a hús különleges, édes-fűszeres ízt kap.

Mi illik hozzá?

A húsvéti sonka elmaradhatatlan társa a tojás és a torma. Sokszor elfeledkezünk azonban a tavaszi zöldségekről. Finomak, egészségesek, és szépen tálalhatunk velük. A zöld-fehér újhagyma például remekül mutat az élénkpiros hónapos retek mellett.
Ma már feledésbe merült az, hogy elődeink gyakran ettek gyümölcsöt is a sonkához. Az édes-savanykás alma és az enyhén sós sonka aromája különleges húsvéti eledel lehet.
De tálalhatjuk a sonkához a németes snidlinges krumplisalátát, vagy a lengyeles babsalátát, jó sok hagymával.

 

 Néhány tipp a tökéletes sonkához:

• Vásárlásnál válasszunk inkább kicsit kövérebb sonkát, mint soványat. Minél kevesebb rajta a zsír, annál keményebb, szárazabb lesz.
• Ha a sonka kötözött, a hálót a főzés előtt távolítsuk el, mert utána sokat kell majd bajlódnunk vele.
• Mindig bő vízben főzzük meg, fedő nélkül, lassú tűzön.
• Megóvhatjuk a gyors száradástól, ha főzés után pár percre hideg vízbe tesszük.
• Sokáig eltarthatjuk, ha nedves konyharuhába tekerjük, és úgy tesszük a hűtőbe. Alufóliába csomagolva vagy dobozban nem kap levegőt, így sokkal hamarabb megromlik.
• Ha több marad a sonkából, mint gondoltuk, ne essünk kétségbe, a maradékokat felhasználva az ünnep után is jókat ehetünk.

 

Rendhagyó sonkák:
Húsvéti sonka mézzel és lime-os krumplipürével (4-6 személyre)

A sonkához: 1,5 kg sonka, 2 evőkanál méz, negyed liter zöldségleves, pár répa és petrezselyemgyökér.
Vagdossuk be a sonkát, rakjuk egy tűzálló tálba, adjuk hozzá a zöldséglevest és az apró kockára vágott zöldségeket. Előmelegített sütőben 180 fokon minimum 40 percig sütjük, közben néha-néha megkenjük a sonkát mézzel, és a levével meglocsolgatjuk.

A püréhez: fél kg burgonya, 30 g vaj, negyed liter tej, só, bors, szerecsendió, egy fél lime reszelt héja, 1 evőkanál olívaolaj.
Megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd a tejjel, a vajjal és a fűszerekkel összekeverjük. Végezetül pedig hozzáadjuk a lime héját és az olívaolajat.

Narancsos sonka húsvétra

Tökéletes sonkát az asztalra!Hozzávalók: 60 dkg félig főtt, bőrös füstölt sonka, 5 db narancs, 2 dl vörösbor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 3 szem őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál mustár, egy kevés cukor.

A félig főtt sonkát felszeleteljük, és a bőrös felével felfelé egy tűzálló tálba állítjuk. Három narancsot gondosan meghámozunk (szedjük le a fehér részeket is), a gerezdeket kockákra vágjuk, és a sonka köré szórjuk őket. A maradék két narancsot félbevágjuk, levüket kicsavarjuk, majd összekeverjük a vörösborral, a mustárral, a szegfűszeggel, a cukorral és a borssal. Keverjünk hozzá egy teáskanálnyi reszelt narancshéjat is. Ezt a mártást öntsük rá a sonkára, de úgy, hogy a szeletek közé is jusson belőle. A tálat lefedjük, és előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a sonka puha nem lesz. Jót tesz neki, ha néha meglocsoljuk a saját levével. Az utolsó pár percre takarjuk ki, és pirítsuk szép pirosra. (Vigyázat, a narancslétől és a cukortól gyorsan pirul.)

Cserépedényben: Ha cserépedényben készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre megfőzni, és a sütőt sem kell előmelegíteni. Áztassuk be az edényt, állítsuk bele a húst, leöntjük a mártással, és hideg sütőbe tolva, takaréklángon 2,5-3 óra hosszat sütjük. A narancsdarabkákat csak a sütés befejezése előtt kb. fél órával tegyük hozzá. Nagyon finom, pikáns étel, burgonyapüré illik hozzá leginkább.

Maradékra ajánljuk: Rakott sonka

Főtt spagetti vagy makaróni tésztát összekeverünk a kockára vágott sonkával és vegyes zöldségekkel (cukkini, gomba, paprika stb.). Egy doboz főzőtejszínt összekeverünk 2 tojással, 10 deka reszelt sajttal és egy kis borssal. A tésztát, a sonkát és a zöldségeket egy kivajazott formába tesszük, a tojásos, tejszínes masszát pedig ráöntjük. 30 perc alatt 200 fokon készre sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top