Gasztro

Nagykunsági kürtös kalács

Hozzávalók:

• 4 dkg élesztő
• 1 dl tej
• 20 dkg cukor
• 25 dkg margarin
• 5 tojás
• egy citrom reszelt héja
• egy csipet só
• 1 kg liszt

Elkészítése:

Az élesztőt egy deci langyos tejben, kevés cukorral futtasd fel. A lisztet morzsold el 25 dkg nem túl kemény margarinnal és egy citrom reszelt héjával. Verd fel 5 tojás fehérjét kemény habbá.

A lisztes keverékhez add hozzá a tojássárgákat, a maradék cukrot, egy csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt és dolgozd össze. Amikor a tészta kétszeresére kelt, lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra szeljük. Alufóliába csomagolt dorongot vajazz meg, és tekerd fel rá a tésztacsíkokat, kivajazott tepsire téve, 10-15 perc alatt süsd (félidőben megforgatva) aranysárgára. Ezután kend be a tojások felvert habjával és rövid sütés után szórd meg cukorral, majd tedd vissza a meleg sütőbe (forgatva), hogy a dobostortához hasonló mázt kapj.

Ha kész, még melegen szórd meg darált dióval.

 

Fonott kalács»
Kürtös kalács»
Nagykunsági kürtös kalács»
Hójai kalács»
Sonkás kalács»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top