Gasztro

Édes és sós levelesek – isteni receptek

Mi van a levélben? Ebben az esetben: mi van a leveles tésztában? A legjobb válasz kétségtelenül az, hogy végtelen lehetőség. Mert tehetünk bele halat, darált húst, zöldséget, készíthetjük sósan, édesen, kicsi falatoknak vagy nagyobb darabokban. Gyors haladás, nagy siker!
Édes és sós levelesekHa receptoldalakat böngészünk, észlelhetjük, hogy a leveles tészta amolyan dzsókernek tekinthető. Vagyis az abszolút kezdőket arra biztatják, hogy ne féljenek, mert ezzel aztán biztosra mehetnek, a profikat pedig elkápráztatják a rafinált és különleges variációkkal. Tény, hogy nem kerülhetünk zavarba, ha némi húsfélén és néhány darab zöldségen kívül mindig tartunk a hűtőben leveles tésztát. Utóbbi kapható készre nyújtott változatban is, ami aztán a kényelem netovábbja. Egy adag általában úgy 30 dkg körül van, tehát négy ember vacsorájához elegendő alapanyag.

Séfünk szerint nincs semmi külön trükkje a leveles tésztának, elég, ha betartjuk a dobozon olvasható utasításokat. (Ez más esetben is hasznos tud lenni.)

Tamás elsőként egy tárkonyos csirkeragut burkolt be vele, pontosabban egy zöldséges csirkeragut, de az általa készített változatba (talán ismeri már a hivatásból kóstolgató ízlését…) valahogyan sokkal több hús került, mint répa. Szerencsére. Így aztán, hogy a legbiztosabb, jól kiforrott véleményt tudjam mondani, kétszer is szedtem a tányéromra a szezámmaggal is megszórt raguból.

A parajos-túrós levélke megint egy a kategorizálhatatlan ételek közül, mert ehető hidegen is, melegen is, ajánlható gyors vacsorának vagy vendégváró ételnek.

A diós-szilvalekváros csigák olyan finomak (voltak), hogy alig lehetett megmenteni néhányat a fotózásra. Ennél talán nem is kellene többet mondani róluk. De azért: a tésztát ez esetben nyújtsuk jó vékonyra, és feltekerés után vágjuk kétujjnyi vastagra, majd kicsit lapítsunk rájuk a tenyerünkkel. Azt is vegyük számításba, hogy sütés közben két-háromszorosukra dagadnak, tehát messzire tegyük őket egymástól a tepsibe. Ha egy is megéri a kihűlést, kész csoda!

   Tésztában sült tárkonyos csirke (100 perc)

Hozzávalók: 25 dkg Princess leveles tészta, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér, olívaolaj, 40 dkg csirkemellfilé,4 dl tejszín, 4 szál tárkony, 1 ek. dijoni mustár, tengeri só, fél citrom leve, 1 tojás.

A megpucolt zöldségeket karikára vágjuk, és kevés olívaolajon 10 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott csirkemellet, és tovább pároljuk, míg a csirke és a zöldségek megpuhulnak. Ízesítjük sóval és felöntjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet és az apróra vágott tárkonyt. Összeforraljuk és tepsibe öntjük. Betakarjuk a kinyújtott tésztával. Villával megszurkáljuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt barnára sütjük.

Édes és sós levelesek


További két szuper receptet (Parajos párna, Diós-lekváros csiga) találhatsz a Nők Lapja április 8-én megjelenő, 15. számában!

Epres Panninak kislánya lesz!Még több az e heti Nők Lapjából:

Epres Panninak kislánya lesz! »
Etetés: falatkák, pépek és husi »
Csillapítsunk fájdalmat önmasszázzsal! »
Álmaim munkahelye »
A Ghymes-zene és a húsvét titkairól, Szarka Tamással »
Életem, Overdose – Kincsem utóda »

A Nők Lapjára itt fizethetsz elő »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top