Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Hihetetlen vacsorák Szardínia szigetéről

Kicsattanóan friss és ínycsiklandó receptek Szardínia szigetéről, Szőke János ajánlásával.

Vannak közösségi portálok, amelyeken megtalálhatod az ismerősöket, akikkel régen nem találkoztál, vagy esetleg a sors szele messzire vitte őket. Írtam már sok-sok receptet, kaptam hideget-meleget, de a személyes megkeresések mindig is biztosítottak róla, hogy nem fektetek fölösleges energiákat abba, hogy tényleg valami frankót rakjunk az asztalra, és ebbe ne rokkanjon bele senki. Főzni egyszerűen, ahogy a nagy tanárok mondták. Lényeg a lényeg, egy ilyen portálon megtalált engem egy balatoni ismerős, aki az isteni Olaszországhoz, pontosabban Szardínia szigetéhez kötötte életét, és ott gondosan megtanulta az igazi olasz tavasz receptjeit. De ami nagyon fontos: ezt meg is osztotta velem, én pedig kipróbáltam (100% elégedettség), és közvetítem hűséges olvasóimnak.

Tehát dobpergés, füst, és színpadon: Pallagi Andrea (Szepi).

 Dupla lazac, ahogy a Jóisten megalkotta


Hozzávalók:

  • 750 g friss lazacszelet
  • 2 evőkanál vaj
  • 250 g füstölt lazac
  • 2 marék friss petrezselyem
  • 250 g besamelmártás
  • 1 marék kenyérmorzsa
  • só és bors
    Hihetetlen vacsorák szardínia Szigetéről

A lazac bőrét vékonyan levágjuk, ügyelve, hogy minél kevesebb isteni lazachusit pazaroljunk el. Ha jó barát a halas hentes, biztos, hogy tökéletesen lekapja a bőrt neked. Alaposan bedörzsöljük sóval, és egy nagy, vajjal kikent tepsibe tesszük. Rámorzsoljuk a maradék vajat, és 180-200 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Hogy időnket tökéletesen beosszuk, míg a lazac a sütőben pihen, alakul, készüljünk neki a szósznak.

A füstölt lazacot apró szeletekre tépkedjük, és belehalmozzuk egy magasabb jénai tálba. Alaposan meglocsoljuk a besamelmártással (igényesebb üzletekben már lehet kapni kész besamelmártást), nyakon szórjuk a két marék apróra vágott petrezselyemmel, alaposan elkeverjük, és beterítjük a zsemlemorzsával. A lazaccal teli tepsit kivesszük a sütőből, a jénait bedobjuk a forró sütőbe, és 10 percig 180 fokon melegítjük. A lazacszeletet egy nagy tányérra rakjuk, és a már kész füstölt lazacos besamelmártással beterítjük. Köretnek extra szűz olívaolajjal meglocsolt friss salátát tálalunk. Látványa gyönyörű, ízvilága pedig minden tekintetben tökéletes.

 Egy tészta, amellyel bárkit leveszel a lábáról (olyan egyszerűen, ahogy az ételt elkészíted)

Hozzávalók:

  • 3-4 löket olívaolaj
  • egy fej apróra vágott vöröshagyma
  • 20 dkg száraz olaszkolbász vagy szalámi apróra vágva
  • 1 marék petrezselyem
  • 500 g gnocchetti sardi (apró, kagyló formájú száraztészta)
  • 10 dkg juhsajt (jó kemény, reszelhető, minél pikánsabb, annál jobb)
  • 1 doboz paradicsomszósz
  • só és bors
    Hihetetlen vacsorák szardínia Szigetéről

Az olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma megpuhult, jöhet az apróra vágott szárazkolbász vagy szalámi. Megpirítjuk a husikat, és nyakon öntjük a paradicsomszósszal annyira, hogy kellemesen ellepje. Beleszórjuk a petrezselymet, és ezen a ponton kóstolunk, és „helyrerázzuk” az ízeket sóval és borssal. Lefedjük a lábost, és kis lángon rotyogtatjuk, míg szép sűrű nem lesz. A tésztát kifőzzük (fogkeményre), és összekeverjük a kész szósszal. Gazdagon megszórjuk reszelt juhsajttal még melegében, és alaposan összekeverjük, addig, amíg a szósz krémes állagot nem kap. Tányérra szedjük, megszórjuk friss ruccolával, egy kis balzsamecettel, és boldogan elfogyasztjuk.

 Krémes lazaccal töltött mangoldlevél fehérboros-tejszínes mártással

Hozzávalók:

  • 4-5 marék mangoldlevél

A töltelékhez:

  • 500 g lazacfilé
  • só és bors
  • 2 citrom – frissen facsart citromlé
  • 3 db tojássárgája

A mártáshoz:

  • 2 nagy löket fehérbor
  • 2 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 3 dl főzőtejszín
    Hihetetlen vacsorák szardínia Szigetéről

A mangoldleveleket forrásban levő sós vízbe dobjuk, de csak nagyon rövid időre, óvatosan (hogy le ne forrázzuk a kezünket), nedvességet nem tűrő alapossággal lecsepegtetjük. A halfilét vastagon megsózzuk, frissen facsart citromlével alaposan meglocsoljuk, frissen őrölt borssal óvatosan meghintjük.

A lazackrém elkészítése:

A lazacfilét a tojássárgájával összemixeljük, sóval és borssal, egy kis olívaolajjal alaposan elkeverjük. A csodás masszát a levelek közepére lapátoljuk, és bebugyoláljuk az egészet egyenként a mangoldba. A kis mangoldkosárkákat belerakjuk egy jénaiba. A szószhoz az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk 3 evőkanál vajon, és felöntjük a borral. Megvárjuk, míg az alkohol elillan, és felöntjük a tejszínnel. Megvárjuk, míg egyszer felforr, és nyakon öntjük a szósszal a mangoldkosárkákat. A jénait letakarjuk fóliával, és 180 fokos sütőben 25 percig pároljuk. Kivesszük a sütőből, lekapjuk a fóliát, és megszórjuk frissen reszelt parmezán sajttal, visszarakjuk a sütőbe, és tovább sütjük, 10-12 percig. A kosárkákat kipakoljuk a tányérra, meglocsoljuk a szósszal. Csak annyit mondhatok: csodás étel egy nyári vacsorának. Friss saláta csodás kísérő mellé.

 

 És egy recept, amely az enyém, és remélem, Szicíliában is megállja a helyét: a janis borjú

 

A pâte:

  • 1 nagy csokor spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 kanál magozott fekete olívabogyó
  • 4 löket olívaolaj
  • 1 kis üveg szárított paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors
  • 500 g borjúcomb egyforma szeletekre vágva (ha jó hentesed van, biztosan felszeleteli neked)
  • 2 evőkanál vaj
  • 250 g mozzarella apróra tépve
  • 1 pohár fehérbor
  • só és bors
    Hihetetlen vacsorák szardínia Szigetéről

A pâte hozzávalóit egy turmixgépbe rakjuk, és óvatosan, lassan, hogy ne legyen túl krémes, aprítjuk a mennyei hozzávalókat. Sóval és borssal „szintre hozzuk” az ízeket, és a mannát egy tálba kapargatjuk. A húst egyforma vastagságúra klopfoljuk, sóval és borssal egyenletesen meghintjük. Egy lábosban megmelegítjük a vajat, rádobjuk a husikat, forró vajon megpirítjuk, és egy nagy tepsibe dobáljuk őket. Rákanalazzuk a pâte-ot, és egyenletesen elkenjük a husikon. A mozzarellát kézzel széttépkedjük, és ráhalmozzuk az egész kompozícióra. Felmelegítjük a sütőt 180 fokra, a bort a tepsibe öntjük, letakarjuk fóliával, és a sütőben 15-20 percig pároljuk, majd lekapjuk a fóliát, és grillezzük egypár percet.

Ha mindez megvan, kikapjuk a sütőből a tepsit, az asztal közepére dobjuk, és mindenki szabadon garázdálkodva kiszedheti a magának való adagot. Friss, vegyes tavaszi salátát tálalunk mellé, friss, puha fehér kenyérrel… óriási.

Címlap

top