Borsóleves |
A borsóleves nálam attól borsóleves, hogy dugig van vele. Nem főzelék, de azért ha nagyon akarom, megáll benne a fakanál.
- 2 kg cukorborsó (bontatlan állapotban)
- 5 közepes sárgarépa
- 2 közepes fehérrépa
- cukor (ízlés szerint)
- 5 dkg vaj
- só (ízlés szerint)
A borsót megpucolom, alaposan átöblítem, majd annyi vízzel teszem fel főni, amennyi épp ellepi. A vízbe beleeresztem a sót, a cukrot és a vajat, elkavarom, és közepes lángon hagyom főni. Időnként felöntöm, hogy el ne fője teljesen a levét.
A répákat pucolom, vékonyra karikázom, a fehérrépa zöldjét félreteszem.
Amikor már majdnem egészen puha a borsó, akkor adom hozzá a répákat. Végül egy vékony rántást készítek pirospaprikával, ezt a leveshez adom, és megszórom a frissen felmetélt petrezselyemmel.
Vajasgaluskával tálalom.
Tökfőzelék nagyon egyszerűen |
Szegény tökfőzelék talán még rosszabb pozícióból indul, mint a legtöbb elmenzásított étel, pedig annyira egyszerű és olyan finom. Csak nem szabad túlbonyolítani.
- ½ kg gyalult tök
- 1 hatalmas csokor kapor
- 2 dl tejföl
- 1 bő ek. finomliszt
- ecet (opcionális)
- só
A legyalult tököt tálba teszem, lesózom, a tálat egy konyharuhával lefedem, és minimum fél óráig hagyom, hogy a tök levet eresszen. Ezután alaposan kinyomkodom, lábosba teszem, kicsiny vízzel felengedem. Hagyom, hogy megfőjön, majd behabarom, és nagy mennyiségű kaprot teszek hozzá, esetleg, ha a hangulatom úgy hozza, akkor teszek bele egy kis almaecetet. Tükörtojással, pörkölttel vagy szeletnyi sült tarjával kínálom.
Gyümölcsös clafoutis |
Talán a világ legegyszerűbb süteménye. A végtelenségig variálható, semmi olyan lépés nincs benne, amit el lehetne rontani. Egyszerűen tökéletes. Akit zavar a francia megnevezés, az hívja csak nyugodtan tejespitének.
- 12,5 dkg rétesliszt
- 3 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl 3,5% tej
- csipet só
Vajjal kikenem a piteformát, alaposan megrakom az alját gyümölcsökkel. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral. Ehhez adom a lisztet, majd a tejet. A fehérjéket kézi habverővel lágyan felverem, és hozzáadom a már összekevert hozzávalókhoz. A tésztát ráöntöm a gyümölcsökre, majd az előmelegített 185 fokos sütőbe teszem. Addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik a teteje. Langyosan és hidegen is kitűnő.