Gasztro

Nyáridéző receptek 5 hozzávalóból

Nem szeretjük bevallani, de a magyar időjárás mostanában egész egyszerűen nem ismeri a tavaszt. Ez van, el kell fogadni. Ezért aztán a lehetőségeinkhez képest gyorsan megesszük, amit csak tavasszal lehet, és rákészülünk a közelgő nyári termékválasztékra. Mert bizony jönnek a piros gyümölcsök: a málna, a cseresznye, már a sarkon van a cukorborsó, a szabadföldi paradicsom, az újkrumpli, ránk várnak a zsenge tölteni, grillezni való tökök, egyszóval pillanatokon belül robban a nyári piaci kínálat.

Borsóleves

 

Nyáridéző receptek, 5 hozzávalóbólA borsóleves nálam attól borsóleves, hogy dugig van vele. Nem főzelék, de azért ha nagyon akarom, megáll benne a fakanál.

 

  • 2 kg cukorborsó (bontatlan állapotban)
  • 5 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa
  • cukor (ízlés szerint)
  • 5 dkg vaj
  • só (ízlés szerint)

A borsót megpucolom, alaposan átöblítem, majd annyi vízzel teszem fel főni, amennyi épp ellepi. A vízbe beleeresztem a sót, a cukrot és a vajat, elkavarom, és közepes lángon hagyom főni. Időnként felöntöm, hogy el ne fője teljesen a levét.

A répákat pucolom, vékonyra karikázom, a fehérrépa zöldjét félreteszem.
Amikor már majdnem egészen puha a borsó, akkor adom hozzá a répákat. Végül egy vékony rántást készítek pirospaprikával, ezt a leveshez adom, és megszórom a frissen felmetélt petrezselyemmel.

Vajasgaluskával tálalom.

Tökfőzelék nagyon egyszerűen

 

Szegény tökfőzelék talán még rosszabb pozícióból indul, mint a legtöbb elmenzásított étel, pedig annyira egyszerű és olyan finom. Csak nem szabad túlbonyolítani.

  • ½ kg gyalult tök
  • 1 hatalmas csokor kapor
  • 2 dl tejföl
  • 1 bő ek. finomliszt
  • ecet (opcionális)

A legyalult tököt tálba teszem, lesózom, a tálat egy konyharuhával lefedem, és minimum fél óráig hagyom, hogy a tök levet eresszen. Ezután alaposan kinyomkodom, lábosba teszem, kicsiny vízzel felengedem. Hagyom, hogy megfőjön, majd behabarom, és nagy mennyiségű kaprot teszek hozzá, esetleg, ha a hangulatom úgy hozza, akkor teszek bele egy kis almaecetet. Tükörtojással, pörkölttel vagy szeletnyi sült tarjával kínálom.

Gyümölcsös clafoutis

Nyáridéző receptek, 5 hozzávalóbólTalán a világ legegyszerűbb süteménye. A végtelenségig variálható, semmi olyan lépés nincs benne, amit el lehetne rontani. Egyszerűen tökéletes. Akit zavar a francia megnevezés, az hívja csak nyugodtan tejespitének.

  • 12,5 dkg rétesliszt
  • 3 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl 3,5% tej
  • csipet só

 

Vajjal kikenem a piteformát, alaposan megrakom az alját gyümölcsökkel. A tojások sárgáját habosra keverem a cukorral. Ehhez adom a lisztet, majd a tejet. A fehérjéket kézi habverővel lágyan felverem, és hozzáadom a már összekevert hozzávalókhoz. A tésztát ráöntöm a gyümölcsökre, majd az előmelegített 185 fokos sütőbe teszem. Addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik a teteje. Langyosan és hidegen is kitűnő.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top