Spenótos pite |
Tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- csipet só
- 1 tojás
Töltelék:
- 30 dkg túró
- 8 dkg zabpehely
- 3 egész tojás
- só
- frissen őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 45 dkg spenót (lehet mirelit is)
- 1 kk. szerecsendió
A lisztbe beleteszem a csipetnyi sót, majd elmorzsolom a vajjal. Amikor már homogén morzsává dolgoztam a hozzávalókat, akkor egy tojással jó állagú tésztává gyúrom. A tésztagombócot alufóliába csomagolom, és minimum egy órára a hűtőbe teszem.
Amíg hűl a tészta, addig előkészítem a tölteléket. A túrót egy villával alaposan megtöröm, elkeverem a tojásokkal, sózom, fűszerezem, belenyomom a fokhagymákat, és elkeverem a zabpehellyel. Végezetül hozzáadom a spenótot, még egyszer alaposan átkeverem, és ha szükségét érzem, akkor még fűszerezek rajta egy kicsit.
A tésztát kinyújtom, pitetálba fektetem, és óvatosan belelapátolom a tölteléket. 190 fokra előmelegített sütőbe teszem, és addig sütöm, amíg a tészta szép színes nem lesz, és a töltelék tökéletesen meg nem szilárdul (45-50 perc).
Rozmaringos báránycomb tepsis krumplival |
- 1-1 ½ kg báránycomb
- 2 ágnyi friss vagy 2 bő tk. szárított rozmaring
- 1 tk. rózsabors
- 2 tk. tengeri só
- 2 kg krumpli
- 2 szál póréhagyma
- 5 dkg vaj
A borsot és a rozmaring felét a sóval egy fűszermozsárban összetöröm. A báránycombot alaposan megtisztítom a hártyáktól és a faggyútól, majd átmosom, és jól bedörzsölöm a fűszeres sóval. A sütőt előmelegítem 200 fokra, a fűszerezett húst egy tepsibe teszem, fóliával lefedem, és másfél órát sütöm. Amikor már egy órája sül a hús, akkor elkezdem előkészíteni a krumplit. Megpucolom, ízlés és hangulat szerint felvágom, majd sós vízben félig megfőzöm.
Előkészítek egy tepsit, vajat olvasztok benne, ebben kicsit megfuttatom a maradék rozmaringot. A lecsöpögtetett krumplit rádobom a fűszeres vajra, és a 2-3 centis darabokra vágott póréhagymát is hozzáteszem. Kicsit sózom, majd az egészet a sütőbe tolom, a hús mellé (ilyenkor jó a légkeveréses sütő).
Nagyjából fél órát sütöm. Utána hústűvel még egyszer ellenőrzöm, és ha átsült, akkor tálalom.