Mitől igazán jó egy lagzis sütemény? Ha beletesznek minden földi jót, és nem sajnálják ki belőle az alapanyagot: a vajat, a tojást, a cukrot, a sajtot és egyéb, az ízlelőbimbóknak oly kellemetes hozzávalókat. Legyen az krémes vagy rétes, sós-sajtos borkorcsolya vagy édes keksz. Íme néhány kóstoló:
Mézes zserbó |
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 6 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál szalalkáli
- 4 evőkanál tejföl
- 4 kanál olvasztott méz
A töltelékhez:
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
- 5+5 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 10 dkg porcukor
- 6 evőkanál búzadara
- 15 dkg margarin
- baracklekvár
A tetejére csokoládés máz:
- 1 tábla étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
A tészta hozzávalóit dolgozd alaposan össze, majd oszd négy egyenlő méretű gombóccá. Egyenként nyújtsd ki vékony lappá, és egy nagyobb tepsi hátoldalán, zsírpapírra fektetve 6-8 perc alatt süsd aranysárgára.
A krémhez a pudingport főzd meg 5 dl tejjel és 4 evőkanál cukorral. A másik 5 dl tejben főzd meg a búzadarát. A két meleg krémet keverd össze, és hagyd kihűlni.
A szoba-hőmérsékletű margarint keverd el a porcukorral, majd dolgozd össze a kihűlt krémmel.
Fektess le egy kisült tésztalapot, kend meg a krém felével. Fektess rá egy másik lapot, azt kend meg lekvárral. Erre újabb tésztalap kerül, és a krém másik fele.
Tedd rá a negyedik lapot, és öntsd le a csokimázzal. Ehhez a csokoládét tördeld darabokra, és a vajjal együtt mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött olvaszd fel.
Másnapra nagyon jól összeérnek az ízek, és a tészta is megpuhul.
Citromos szelet |
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 10 dkg margarin
- 2,5 dl tejföl
- 1 tojás
- 15 dkg porcukor
A krémhez:
- 6 dl tej
- 6-7 evőkanál liszt
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- egy citrom leve
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- A csokimázhoz:
- 8 evőkanál víz
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 50 g margarin
- 50 g étcsokoládé
A tésztához a lisztet szórd egy öblös tálba, add hozzá a tojást, a margarint, a szódabikarbónát, a cukrot és a tejfölt. Alaposan dolgozd össze, ehhez először használj gépi keverőt, majd gyúrd át kézzel. Fél órára tedd be a hűtőszekrénybe pihenni.
Ezalatt összeállíthatod a kétféle krémet.
A lisztet a tejjel keverd csomómentesre, és főzd sűrű krémmé. A szoba-hőmérsékletű vajat keverd el a cukorral, és add a langyos tejkrémhez. Felezd el ezt a krémet, az egyik felébe szórd bele a keserű kakaóport, a másikba pedig a citrom levét. A kétféle krémet tedd a hűtőbe, amíg a lapokat megsütöd.
A tésztát oszd három részre, mindegyiket lisztezett vágódeszkán nyújtsd vékony, tepsiméretű lappá. A tepsi hátoldalán – sütőpapírra fektetve –, előmelegített sütőben egyenként süsd készre.
Az első laphoz 10 perc szükséges, a második, harmadik 7-8 perc alatt megsül.
A kihűlt lapokat egyenként kend meg krémmel, alulra kerüljön a csokis, felülre a citromos krém.
A tetejét kend meg csokimázzal. Ehhez a vizet forrald össze a cukorral és a kakaóporral. Dobd bele a vajat, majd amikor már langyos, add hozzá és olvaszd fel benne az étcsokoládét.
Kókuszos kocka |
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- 20 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 1,5 dl tej
- 4 evőkanál méz
Hozzávalók a mázhoz:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 3 evőkanál keserű kakaópor
- 6 evőkanál tej
- 3 evőkanál rum
- 200 g kókuszreszelék a hempergetéshez
Keverd krémes állagúra a cukrot a tojássárgákkal, a mézzel, a puha vajjal és a tejjel. Add hozzá a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá, és lazán keverd bele masszába.
Öntsd egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 perc alatt süsd aranysárgára.
Amikor kihűlt, vágd fel kockákra.
A mázhoz olvaszd fel a margarint, add hozzá a cukrot, a kakaóport, a tejet, a rumot, és főzd sűrű krémmé.
A piskótadarabkákat egyenként forgasd meg a csokimázban, majd hempergesd meg kókuszreszelékben.
Sajtos rudak |
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 kiskanál só
- 25 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- 1+1 tojás
- 15+5 dkg reszelt sajt
A tésztához dolgozd össze az összes hozzávalót (kivéve 1 tojást és 5 dkg reszelt sajtot, mert ez a tetejére fog kerülni), majd lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1 centis vastagságúra.
A félretett tojást villával verd fel, és kend a tészta tetejére, szórd meg a maradék reszelt sajttal. Tedd be a hűtőbe pihenni egy-két órára, majd vágj ki belőle ujjnyi vastagságú, 5-6 cm hosszú rudacskákat.
Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 10-15 perc alatt süsd aranysárgára.
Kókuszos habtekercs |
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg margarin
- 45 dkg liszt
- 1 dl tej
- 25 g friss élesztő
- 4 tojássárgája
A töltelékhez:
- 4 tojásfehérje
- 40 dkg cukor
- 15 dkg kókuszreszelék
A tészta hozzávalóit dolgozd össze, majd oszd el négyfelé.
A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral együtt, gőz fölött verd fel nagyon kemény habbá.Keverd el benne a kókuszreszeléket.A tésztákat egyenként nyújtsd ki, és kend meg a töltelék egynegyedével, majd – mint a piskótatekercset – csavard fel. Szeletelj belőle ujjnyi vastagságú csigákat, és sütőpapírral bélelt tepsiben süsd halvány rózsaszínre. Kb. 15 perc alatt megsül.