Gasztro

5 kedvenc lagzis süti, amelyet te is elkészíthetsz

Éljen a szerelem! Éljen a lakodalom! Ott jókat lehet enni-inni, és valljuk be őszintén, hogy ezért szeretünk lagziba járni, legyen az városban vagy vidéken. A jó hangulatú lakodalomhoz a különleges vagy a hagyományos ételek éppen úgy hozzátartoznak, mint az a rengeteg házi készítésű sütemény, amelyet az esküvői torta felvágása előtt és után tesztelhetünk. És olykor – régi jó szokás szerint – a maradékból haza is vihetünk.

Mitől igazán jó egy lagzis sütemény? Ha beletesznek minden földi jót, és nem sajnálják ki belőle az alapanyagot: a vajat, a tojást, a cukrot, a sajtot és egyéb, az ízlelőbimbóknak oly kellemetes hozzávalókat. Legyen az krémes vagy rétes, sós-sajtos borkorcsolya vagy édes keksz. Íme néhány kóstoló:

 Mézes zserbó

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 6 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál szalalkáli
  • 4 evőkanál tejföl
  • 4 kanál olvasztott méz

A töltelékhez:

  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 5+5 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 6 evőkanál búzadara
  • 15 dkg margarin
  • baracklekvár

A tetejére csokoládés máz:

  • 1 tábla étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj
5 kedvenc lagzis süti, amit te is elkészítheszt

A tészta hozzávalóit dolgozd alaposan össze, majd oszd négy egyenlő méretű gombóccá. Egyenként nyújtsd ki vékony lappá, és egy nagyobb tepsi hátoldalán, zsírpapírra fektetve 6-8 perc alatt süsd aranysárgára.

A krémhez a pudingport főzd meg 5 dl tejjel és 4 evőkanál cukorral. A másik 5 dl tejben főzd meg a búzadarát. A két meleg krémet keverd össze, és hagyd kihűlni.

A szoba-hőmérsékletű margarint keverd el a porcukorral, majd dolgozd össze a kihűlt krémmel.
Fektess le egy kisült tésztalapot, kend meg a krém felével. Fektess rá egy másik lapot, azt kend meg lekvárral. Erre újabb tésztalap kerül, és a krém másik fele.

Tedd rá a negyedik lapot, és öntsd le a csokimázzal. Ehhez a csokoládét tördeld darabokra, és a vajjal együtt mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött olvaszd fel.

Másnapra nagyon jól összeérnek az ízek, és a tészta is megpuhul.

 

 Citromos szelet

Hozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg margarin
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 15 dkg porcukor

A krémhez:

  • 6 dl tej
  • 6-7 evőkanál liszt
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • egy citrom leve
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • A csokimázhoz:
  • 8 evőkanál víz
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 50 g margarin
  • 50 g étcsokoládé

A tésztához a lisztet szórd egy öblös tálba, add hozzá a tojást, a margarint, a szódabikarbónát, a cukrot és a tejfölt. Alaposan dolgozd össze, ehhez először használj gépi keverőt, majd gyúrd át kézzel. Fél órára tedd be a hűtőszekrénybe pihenni.

Ezalatt összeállíthatod a kétféle krémet.

A lisztet a tejjel keverd csomómentesre, és főzd sűrű krémmé. A szoba-hőmérsékletű vajat keverd el a cukorral, és add a langyos tejkrémhez. Felezd el ezt a krémet, az egyik felébe szórd bele a keserű kakaóport, a másikba pedig a citrom levét. A kétféle krémet tedd a hűtőbe, amíg a lapokat megsütöd.

A tésztát oszd három részre, mindegyiket lisztezett vágódeszkán nyújtsd vékony, tepsiméretű lappá. A tepsi hátoldalán – sütőpapírra fektetve –, előmelegített sütőben egyenként süsd készre.

Az első laphoz 10 perc szükséges, a második, harmadik 7-8 perc alatt megsül.

A kihűlt lapokat egyenként kend meg krémmel, alulra kerüljön a csokis, felülre a citromos krém.

A tetejét kend meg csokimázzal. Ehhez a vizet forrald össze a cukorral és a kakaóporral. Dobd bele a vajat, majd amikor már langyos, add hozzá és olvaszd fel benne az étcsokoládét.

 

Kókuszos kocka


Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1,5 dl tej
  • 4 evőkanál méz

Hozzávalók a mázhoz:

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 3 evőkanál keserű kakaópor
  • 6 evőkanál tej
  • 3 evőkanál rum
  • 200 g kókuszreszelék a hempergetéshez
5 kedvenc lagzis süti, amit te is elkészítheszt

Keverd krémes állagúra a cukrot a tojássárgákkal, a mézzel, a puha vajjal és a tejjel. Add hozzá a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá, és lazán keverd bele masszába.

Öntsd egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe, és előmelegített sütőben, 180 fokon 30-35 perc alatt süsd aranysárgára.

Amikor kihűlt, vágd fel kockákra.

A mázhoz olvaszd fel a margarint, add hozzá a cukrot, a kakaóport, a tejet, a rumot, és főzd sűrű krémmé.

A piskótadarabkákat egyenként forgasd meg a csokimázban, majd hempergesd meg kókuszreszelékben.

Sajtos rudak

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kiskanál só
  • 25 dkg margarin
  • 2 dl tejföl
  • 1+1 tojás
  • 15+5 dkg reszelt sajt

A tésztához dolgozd össze az összes hozzávalót (kivéve 1 tojást és 5 dkg reszelt sajtot, mert ez a tetejére fog kerülni), majd lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1 centis vastagságúra.

A félretett tojást villával verd fel, és kend a tészta tetejére, szórd meg a maradék reszelt sajttal. Tedd be a hűtőbe pihenni egy-két órára, majd vágj ki belőle ujjnyi vastagságú, 5-6 cm hosszú rudacskákat.

Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 10-15 perc alatt süsd aranysárgára.

Kókuszos habtekercs

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg margarin
  • 45 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 4 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 4 tojásfehérje
  • 40 dkg cukor
  • 15 dkg kókuszreszelék

A tészta hozzávalóit dolgozd össze, majd oszd el négyfelé.
A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral együtt, gőz fölött verd fel nagyon kemény habbá.Keverd el benne a kókuszreszeléket.A tésztákat egyenként nyújtsd ki, és kend meg a töltelék egynegyedével, majd – mint a piskótatekercset – csavard fel. Szeletelj belőle ujjnyi vastagságú csigákat, és sütőpapírral bélelt tepsiben süsd halvány rózsaszínre. Kb. 15 perc alatt megsül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top