Meggyleves |
Örök klasszikus, a gyümölcslevesek alfája és ómegája. Aki egyszer ráérez az elkészítésére, az előtt az összes gyümölcslevest rejtő szezám feltárul.
- ½ kg meggy
- 2 dl 30%-os tejszín
- 1 bő ek. finomliszt
- só
- cukor
- 10 szegfűszeg
- 2 darabka fahéj
- 1 citrom
A meggyet megmosom, lábosba teszem, és annyi vizet engedek rá, hogy bőven ellepje. A vízbe melléteszem a szegfűszeget, a fahéjat és a citrom héját. Picit sózom, ízlés szerint cukrozom. Amikor a meggyek már szemmel láthatóan megfőttek (többeknek megrepedt a héjuk), akkor hozzáadom a liszttel csomómentesen kikevert tejszínt. Ha szép, homogén levest szeretnénk kapni, akkor a habaráshoz először néhány merőkanálnyi levest szedjünk, ezt kavarjuk ki alaposan – akár habverővel is –, majd ezzel öntsük fel a levest. A behabart levesen még egyet rottyantok, majd hideg helyre teszem, s miután kihűlt, néhány órára a hűtőbe száműzöm. Jó hidegen az igazi.
Ratatouille |
A világ legszimpatikusabb patkánya elérte, hogy a lecsó mellett lassan a francia testvér is létjogosultságot nyer a magyar konyhákban. Ez igazán örömteli dolog, hisz a francia lecsó igen finom.
- 5 közepes cukkini
- 2 nagy fej lila hagyma
- 2 nagyobb padlizsán
- 5 gerezd fokhagyma
- 3-4 színesbe hajló t. v. paprika
- olívaolaj
- majoránna
- petrezselyem
- só
- frissen őrölt bors
- 40 dkg paradicsomsűrítmény
- 2 darabka fahéj
A hagymákat nagyon vékony karikákra szelem, majd egy mély serpenyőbe dobom, egy kevés olívaolajra, utánaeresztem a szintén vékonyra vágott fokhagymagerezdeket. Kicsit összepárolom, majd a serpenyőbe teszem a kockákra vágott padlizsánt, a karikára szelt cukkinit és a paprikát. Nyakon öntöm a paradicsomszósszal, beleteszem a fahéjdarabokat, sózom, fűszerezem. Takarékon, fedő alatt párolom egy bő órát.
Friss kenyérrel és valami jóféle feltéttel tálalom.
Piña colada muffin |
Ha nyár, akkor parti, ha parti, akkor koktél. Íme egy ízig-vérig nyári sütemény, amely kifejezetten felnőttbulikra ajánlott.
- 28 dkg finomliszt
- 8 dkg cukor
- 8 dkg szárított gyümölcs (ananász, papaja…)
- 0,8 dl olaj
- 1 dl tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl alkohol (rum vagy piña colada likőr)
- 2 egész tojás
A szárított gyümölcsöket beáztatom a rumba. A sütőt előmelegítem 180 fokra, és a muffinostepsimben megágyazok a papírkapszlikkal. A tojást habosra verem a cukorral, hozzáadom a tejfölt, az olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet. A masszához adom az alkoholban megáztatott gyümölcsöket és a maradék alkoholt. Az egészet jól elkeverem, majd a tésztával háromnegyedig töltögetem a kapszlikat. 30-40 perc alatt készre sütöm.
Vigyázat! Bódító illata van.