nlc.hu
Gasztro
Egyszerű nyári ételek fél óra alatt

Egyszerű nyári ételek fél óra alatt

Nyáron az ember talán egy fokkal kevésbé vágyik az életét a konyhában tölteni, mint télen. Meleg van: ha szabadidőnk engedi, akkor inkább napozunk, várost járunk, és nem a konyhában állunk. Íme néhány gyors nyári finomság, ami nem akadályoz meg minket abban, hogy bronzbarnára süljünk.
 Meggyleves


Egyszerű nyári ételek, fél óra alattÖrök klasszikus, a gyümölcslevesek alfája és ómegája. Aki egyszer ráérez az elkészítésére, az előtt az összes gyümölcslevest rejtő szezám feltárul.

  • ½ kg meggy
  • 2 dl 30%-os tejszín
  • 1 bő ek. finomliszt
  • cukor
  • 10 szegfűszeg
  • 2 darabka fahéj
  • 1 citrom

A meggyet megmosom, lábosba teszem, és annyi vizet engedek rá, hogy bőven ellepje. A vízbe melléteszem a szegfűszeget, a fahéjat és a citrom héját. Picit sózom, ízlés szerint cukrozom. Amikor a meggyek már szemmel láthatóan megfőttek (többeknek megrepedt a héjuk), akkor hozzáadom a liszttel csomómentesen kikevert tejszínt. Ha szép, homogén levest szeretnénk kapni, akkor a habaráshoz először néhány merőkanálnyi levest szedjünk, ezt kavarjuk ki alaposan – akár habverővel is –, majd ezzel öntsük fel a levest. A behabart levesen még egyet rottyantok, majd hideg helyre teszem, s miután kihűlt, néhány órára a hűtőbe száműzöm. Jó hidegen az igazi.

Ratatouille


Egyszerű nyári ételek, fél óra alattA világ legszimpatikusabb patkánya elérte, hogy a lecsó mellett lassan a francia testvér is létjogosultságot nyer a magyar konyhákban. Ez igazán örömteli dolog, hisz a francia lecsó igen finom.

  • 5 közepes cukkini
  • 2 nagy fej lila hagyma
  • 2 nagyobb padlizsán
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3-4 színesbe hajló t. v. paprika
  • olívaolaj
  • majoránna
  • petrezselyem
  • frissen őrölt bors
  • 40 dkg paradicsomsűrítmény
  • 2 darabka fahéj

A hagymákat nagyon vékony karikákra szelem, majd egy mély serpenyőbe dobom, egy kevés olívaolajra, utánaeresztem a szintén vékonyra vágott fokhagymagerezdeket. Kicsit összepárolom, majd a serpenyőbe teszem a kockákra vágott padlizsánt, a karikára szelt cukkinit és a paprikát. Nyakon öntöm a paradicsomszósszal, beleteszem a fahéjdarabokat, sózom, fűszerezem. Takarékon, fedő alatt párolom egy bő órát.

Friss kenyérrel és valami jóféle feltéttel tálalom.

Piña colada muffin

 

Egyszerű nyári ételek, fél óra alattHa nyár, akkor parti, ha parti, akkor koktél. Íme egy ízig-vérig nyári sütemény, amely kifejezetten felnőttbulikra ajánlott.

  • 28 dkg finomliszt
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg szárított gyümölcs (ananász, papaja…)
  • 0,8 dl olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl alkohol (rum vagy piña colada likőr)
  • 2 egész tojás

A szárított gyümölcsöket beáztatom a rumba. A sütőt előmelegítem 180 fokra, és a muffinostepsimben megágyazok a papírkapszlikkal. A tojást habosra verem a cukorral, hozzáadom a tejfölt, az olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet. A masszához adom az alkoholban megáztatott gyümölcsöket és a maradék alkoholt. Az egészet jól elkeverem, majd a tésztával háromnegyedig töltögetem a kapszlikat. 30-40 perc alatt készre sütöm.

Vigyázat! Bódító illata van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top